Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Édességek lisztérzékenyeknek

Édességek lisztérzékenyeknek

A lisztérzékenység már a gyermekkor elején megjelenik és legtöbbször a beteget az élete végéig elkíséri. Az egyik nagy probléma a sütemények készítése, mert búzalisztet a beteg nem fogyaszthat. A búzalisztet szerencsére pótolhatjuk rizs vagy kukoricaliszttel, de ezek a tészták egy kicsit szárazabbak, morzsalékosabbak lesznek mintha búzalisztből készültek volna. A kukorica vagy rizsliszttel készült süteményeket mindig valamilyen folyadékkal együtt kínáljuk és ha lehet akkor adjunk hozzá gyümölcsöt is.

Tarka piskóta
4 tojásfehérjéből 12 dkg cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját és 10 dkg kukoricalisztet. Kivajazunk és kukoricaliszttel kilisztezünk egy tepsit vagy egy tortaformát, ebbe beleöntjük a tészta felét. A tészta másik felébe belekeverünk 2 kiskanál kakaóport és rásimítjuk a sárga tésztára. A tészta tetejét kirakjuk 30 dkg kimagozott szilvával. Az egészet előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon tűpróbáig sütjük.

Daramorzsa
25 dkg kukoricadarát 1 liter tejjel, 2 tojással 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 15 dkg mazsolával és 1 citrom héjával kikeverjük, majd fél óráig pihentetjük. A fél óra letelte után egy teflonedényben addig főzzük, míg a dara a tejet magába nem szívja. Utána előmelegített sütőbe toljuk, gyakran megkevergetjük, és szép pirosra sütjük. Tálaláskor híg baracklekvárt adunk hozzá.

Túrós-barackos szelet
15 dkg margarint elmorzsolunk 30 dkg kukoricaliszttel és összedolgozzuk fél csomag sütőporral, 5dkg porcukorral, 2 tojássárgájával, 2 dl tejföllel és fél citrom reszelt héjával. Hűvös helyen vagy hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezután kinyújtjuk és egy vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk és félig megsütjük. Amíg a tésztánk sül elkészítjük a tölteléket. 25 dkg tehéntúrót áttörünk és kikeverjük 2 tojássárgájával és 15 dkg porcukorral. A 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a túrókrémbe forgatjuk. Amikor a tészta félig megsült, rásimítjuk a túrókrémet,a tetejét fél sárgabarackokkal kirakjuk. Visszatoljuk a sütőbe és mérsékelt lángon megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply