Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / A hét végén: kemping, kirándulás

A hét végén: kemping, kirándulás

Ma már mind több család tölti szabadidejét, szabadságát hétvégi házakban, kempingekben vagy kirándulással. Ez a háziasszonyokat is új feladat elé állítja.
A hagyományos, több fogásos vasárnapi ebéd helyezz egyszerű, gyorsan elkészíthető egytálételeket főz, a család segít az előkészítésben, nem kell sokat mosogatni, és végre ö is élvezheti a szabad időt….. és hogy valóban így legyen, az a jó előkészületektől függ.
Helyes, ha listát készítünk: mire lesz szükségünk, mit kell vinnünk, és akkor nem marad otthon a kenyér, és nem állunk ott a szalonnasütésnél gyufa nélkül.
Az állandóan szükséges felszerelési tárgyakat: pl. főzőedényt, evőeszközt stb. tartsuk egy sporttáskában, és esetenként egészítsünk ki a szükséges tárgyakkal, a szükséges élelmiszerekkel. Nagyon jó szolgálatot tesznek a könnyű és jól záródó műanyag dobozok, amelyekbe sajtot, vajat, salátaféléket vagy gyümölcsöt, süteményt egyaránt csomagolhatunk.
Ugyancsak nélkülözhetetlen az alufólia, amelyet az élelmiszerek csomagolásához vagy az ételek készítéséhez- sütéséhez- egyaránt jól használhatunk, és még a mosogatást is megtakaríthatjuk.

Néhány ötlet arra, hogy mit készíthetünk fóliában.

A négyszögletesre vágott, vagy kiterített fóliadarabra tegyünk egy vékony szalonnaszeletet, vagy fóliát kenjük be zsírral, és erre fektessük a vékony, jól kivert megsózott, esetleg törött borssal megszórt hússzeleteket, esetleg csirkét. A húsra- ízlés szerint- tehetünk még hagymakarikákat, zöldpaprikát- és paradicsomszeleteket, megkenhetjük májkrémmel stb.
A csomagokat a húsos oldalával tegyük a már nem túl forró parázsra, ás kb. 10 perc múlva fordítsuk át a másik oldalára, és süssük még kb. 5 percig.

Ha nem nyers húst használunk, akkor vékony szalonnaszeletekre tegyünk fél ujjnyi vastagra vágott burgonyakarikákat, erre füstölt kolbászt és néhány zöldpaprikaszeletet.
Ezt gyengébb parázson, de tovább, tehát 10-15 percig süssük.

A virslit vagy szafaládét süthetjük sajttal, szalonnacsíkokkal, ezek sütési ideje 4-5 perc.
Süthetünk fóliában kivájt paradicsomot, szalonnaszeletekre téve és nyers tojással megtöltve.
Ezt gyenge parázson, inkább a forró hamuba ágyazva süssük 7-8 percig.

Süthetünk gombát konzerv májpürével töltve ( a tölteléket a kitört szárak helyére tesszük,
és 2 gombafejet összeillesztünk).
A megtöltött gombát vékony szalonnaszeletekbe burkoljuk, és így csomagoljuk fóliába.

Gyenge gyomrúaknak, fogyókúrázóknak a besózott, sovány hússzeleteket gyengén zsírozott vagy vajjal kikent fóliába tesszük, és zöldpetrezselyemmel, zeller-zölddel, majoránnával vagy köménymaggal szórva sütjük meg.

Vagdalthúskonzervből a következőképpen készíthetünk fóliás ételt.
A négyszögletesre vágott fólia közepére tegyünk egy nagyon vékonyra vágott szalonnaszeletet, erre néhány karika hámozott burgonyát, sózzuk meg, tegyük rá hagymakarikákat, egy szelet vagdalthúskonzervet, egy szelet zöldpaprikát, ismét burgonyát, és borítsuk be egy vékony szelet szalonnával.
A fólia szembelévő oldalait fogjuk össze, duplán hajtsuk rá, a két szélső oldalt is hajtsuk be duplán, de úgy, hogy a fólia ne tapadjon túl szorosan a benne lévő ételre, mert a sütés közben keletkező gőz szétfeszíti. Kb. 15-20 perc alatt megsül. A húsféléhez adjunk bőven nyers salátát, savanyúságot, paradicsomot-,paprikát- vagy uborkasalátát, esetleg nyers-káposztasalátát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás