Kezdőlap / Agyvérzés / Civilizációs betegség-Az agyvérzés

Civilizációs betegség-Az agyvérzés

Az agyvérzés, angol nevén a stroke minden bizonnyal a legrettegettebb betegségek közé tartozik korunkban. Az agyvérzésnél valamelyik érszakaszból vér jut az agy szövetei közé. Az érfal megrepedésének oka lehet a magas vérnyomás, az érelmeszesedés illetve az értágulat is.
Ezekből az okokból is látszik, hogy az agyvérzés sok esetben megelőzhető lenne az egészséges életmóddal. A vérnyomás normális szinten tartása, a rendszeres testmozgás (főleg az aerob mozgásformák, melyek során megemelkedik a légzésszám és a pulzus szám), a dohányzás elhagyása és az alkohol fogyasztás minimális szintre csökkentése mind sokat segíthetnek a megelőzésben. Nagyon fontos a táplálkozásra is oda figyelnünk persze. Ajánlatos kevés sóval készíteni ételeinket, ugyanis kimutatások igazolják, hogy a világ azon részein, ahol alig sóznak főzéskor, gyakorlatilag ismeretlen az agyvérzés. Az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét csökkenteni lehet a koleszterinszintünk normalizálásával. Fogyasszunk telítetlen zsírsavakban és rostokban gazdag illetve zsírszegény ételeket. Ha az étrendünk megváltoztatása mégsem vezet a koleszterinszint csökkenéshez, gyógyszerrel is lehet segíteni rajta.
Ha mégis megtörténik a baj, akkor sem szabad feladni. Az életmódváltás, ami a megelőzést segíti, ugyan úgy támogatólag fog hatni a felépüléskor is illetve csökkenteni fogja az újabb agyvérzés kialakulásának lehetőségét.
Érdemes tehát odafigyelni magunkra, hiszen az agyvérzés sok esetben okozhat maradandó károkat az emberi szervezetben. Járjunk el rendszeresen szűrő vizsgálatokra (vércukor és koleszterinszint mérés,testtömeg index ellenőrzés) és igyekezzünk valóban egészségesen élni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Hozzászólás