Kezdőlap / Horkolás / Őszintén a horkolásról

Őszintén a horkolásról

A világon sok millió horkoló ember nehezíti meg saját és családtagjai életét. Bosszankodhatunk, tűrhetünk, de semmiképp ne tekintsük a horkolást puszta kellemetlenségnek, rossz szokásnak, mert akár súlyos betegségek előjele vagy okozója is lehet.
A 30-60 év közötti férfiak 40 százalékánál, azonos korcsoportú nők 30 százalékánál figyelhető meg ez a probléma. Szinte nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében ne lenne valaki, aki horkol.
A horkolást alapvetően a légutak részleges elzáródása okozza, de nem ritkán az ún. alvási légzésleállás (apnoe) is előidézheti. Ez utóbbi egy betegség, melynek során alvás közben néhány másodpercre leáll a légzés. A rendellenesség közrejátszhat a magas vérnyomás kialakulásában, de akár stroke-hoz is vezethet.
A legtöbb ember számára a horkolás nem jelent nagy egészségügyi kockázatot, de a nyugtalan alvás miatt másnap fejfájás, fáradtság, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. A hálótársnak -, aki bár nem horkol -, ugyanilyen kellemetlenségekkel kell számolnia.
A horkolás leggyakoribb okai a túlsúly, az allergiák, az eldugult orr, orrsövényferdülés, esetleg alkohol vagy nyugtatószerek.
Kivizsgálásnál a fül-orr-gégész mellett igen nagy szerep jut a belgyógyásznak, kardiológusnak, neurológusnak, alvási specialistának. Fül-orr-gégészeti szempontból a garat és környékének működését, felépítését kell tüzetesen megvizsgálni. Egészséges anatómia mellett felmerül a garat beidegzési zavara, hormonális eltérések, cukorbetegség is.
Gyermekek esetében az alvási légzéskimaradás hátterében leggyakrabban megnagyobbodott orrmandula áll.
A horkolás kezelését a kiváltó tényezőnek megfelelően kell megválasztani. Anatómiai eltérés esetén műtéti beavatkozás indokolt. Egyéb esetekben életmódbeli változtatásokra van szükség. A fogyókúra és a dohányzásról való leszokás lényeges javulást eredményezhet.
Gyakran egészen egyszerű a megoldás: mellőzni kell a háton fekvést.
Léteznek speciálisan a horkolás megszüntetésére kifejlesztett, szájba helyezhető eszközök, melyek a nyelv mozgásának megakadályozásával gátolják az “éjszakai zene-bonát”.
Amennyiben alvási apnoe idézi elő a kellemetlen jelenséget, egy ún. CPAP készülék használatát javasolják a szakemberek. Az eszköz egy orrmaszkon keresztül folyamatos pozitív légúti nyomást létesít a légutakban, ily módon akadályozza a légzésleállást.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Terhesség és horkolás együtt?

Valóban többet és erősebben horkolnak azok az anyukák, akik éppen várandósak? Egy kísérlet segítségével próbáltak …

Hozzászólás