Csákvár

Csákvár Fejér megyében található nagyközség. A megyeszékhelytől Székesfehérvártól, mintegy 30 Km-re helyezkedik el a Vértes és a Csíkvarsai rét találkozásánál. A község lakói kedvesek, és szívesen látják az idelátogató turistákat. A faluban régen rengeteg fazekas élt és dolgozott, ezt a hagyományt mára már kevesen folytatják. A falu büszkélkedhet egy fazekas emlékházzal, valamint egy az Eszterházy grófok tulajdonában lévő kastéllyal és annak angol parkjával, mely jelenleg kórházként üzemel, a parkot tavasszal és nyáron sokan látogatják szépsége és finom hangulata miatt.

Csákvár már a római korban létező település volt Floriana névvel, a mai nevét az Árpád-háziak korában kapta mikor a Csák nemzetségé lett ez a terület. A régen itt álló vár romjai mára már felismerhetetlenül eltűntek.

Csákvár egész területe a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A csíkvarsai réten számtalan őshonos költöző madár, mint például a fehér gólya, szürke gém, illetve a Hortobágyról ismertté vált szürke marha gulya is él. De Csákvár nem csak állatban gazdag, növényekben is rendelkezik bőségesen. Tavasszal a mező és az erdő pompás, máshol nem élő virágokkal színesíti be nem csak az itt élők, de az idelátogató kirándulók napjait is.

Falu nem csak szépségekben büszkélkedhet, de ebben a faluban született 1889-ben Terstyánszky Ödön olimpiai kardvívónk.

A falu rendelkezik önkéntesekből álló tűzoltósággal, valamint rendőrőrssel és egy jól felszerelt mentőállomással. Ezek a derék emberek óvják a falu állandó és vendég lakóinak mindennapjait.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Keszthely a XV. századtól napjainkig

Zsigmond király többször, többféleképpen igyekezett Keszthelyt felhasználni anyagi dolgai rendezésére, míg végül a város Gersei …

Hozzászólás