Kezdőlap / Állatok / Kutya / Család bohóca: a szakállas kiskutyus

Család bohóca: a szakállas kiskutyus

A Bichon Havanese a család legkisebb bohóca.
Bichon szó szakállas kiskutyát jelent, ami a francia barbicho szóból származik, ami kis szakállat jelent. Balanquito de la habana leszármazottja, melyet a 19. században Kubában keresztezték a francia és a német uszkárral, így született meg a Bichon Havanese.
Sajnos a kubai forradalom nem kedvezett a kis szakállas kutyának, csak néhány egyedet tudtak a kubai jómódú családok kimenteni Amerikába. Mrs. Goodale tapasztalt tenyésztő nevéhez fűződik a fajta elterjedése.
Amerika után Nyugat-Európát is meghódította a kubai kis szakállas kedvenc.
Magyarországra 1988-an érzekett meg Dani és Dorka Moszkvából. Mára már az egyik legnépszerűbb kistermetű kutyáink közé tartozik.
A leghírasebb Havanese tenyésztők jelenleg Hollandiában és a Skandináv országokban találhatóak.
Nagyon hamar a család bohócává válik, régen a cirkuszi mutatványosok kutyája vol. Könnyen betanítható bármilyen trükkre, mivel imád mindenféle játékban részt venni.
Nagyon ragaszkodik gazgájához, nagyszerűen kijön a gyerekekkel. Ugyanakkor kis makacs jószág, ha nem elég határozottan szól rá a gazdája, nem fog hallgatni rá, de ha meg úgy gondolja, hogy túl erélyesen szóltak hozzá, megsértődik.
Nagyon jó jelző kutya, idegenekkel lehet, hogy barátságtalan, de ha látja, hogy barát közeledik, barátságosan üdvözli.
Testfelépítése masszív, rövid lábú kutyuska. Füle a fejéhez simulva lelóg, farkát háta fölé emelve tartja. Nagyon ritkán egyszínűek, amúgy több szín kombinációja alkotja bundája színét. Színei lehetnek: ezüs, fekete, krém, pezsgő színűek is. Bunkájuk fedőszőrből és alsó rétegből áll. Szőrzete, hosszú puha, selymes, mindennapos ápolásra szorul.
Várhatóan 10-15 évig él.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mopsz

Rendkívül hosszú múltú, valószínű, hogy kínai eredetű, de vannak, akik azt állítják, hogy holland, vagy …

Hozzászólás