Kezdőlap / Szabadidő és sport / Horgászás / Csalik pontyféléknek

Csalik pontyféléknek

Van olyan, hogy ’minden klappol’, mégsem jön az áhított hal. Szép az idő, jó a horgászhely, megfelelő a felszerelés, esetleg még a fenéken élelmet kereső halak dúrásának nyomát: a felszállingózó levegő- buborékokat is látni, még sincs kapás. A megoldás igen egyszerű lehet: nem a megfelelő csalival próbálkozunk. A jó választás múlhat a szerencsén is, de persze nagyban befolyásolhatja a horgász a felkészültségével. A jó horgász ugyanis célirányosan és többféle csalival vág neki a horgászatnak.
A csali kiválasztása mindenekelőtt attól függ, milyen halra is horgászunk. Lássuk, milyen csalik válhatnak be, ha pontyféléket, keszeget, kárászt, esetleg amurt szeretnénk fogni! Mindenképp elsők között kell említenünk a kukoricát. Ha a kukorica még zsenge, a szemeket akár nyersen, főzés nélkül is feltűzhetjük. Leggyakrabban azonban a házilag főzött, vagy a boltban konzervben vásárolt csemege kukoricát használják. Persze a csali mérete és keménysége is befolyásolhatja a fogást, hiszen a nagy szemű kukoricát a keszegfélék apró szájukkal bajosan tudják felvenni. Döntsünk tehát: mi a fontosabb: a gyakori kapás, vagy a méret?
Szintén igen közkedvelt csalétkek a pontyfélék számára a csontkukac és a giliszta. De ne felejtsük, hogy mivel ezek a csalik még rengeteg fajnak (pl. harcsafélék) nagy kedvence, így igen kérdéses, hogy mi fog a horgunkra akadni.
Aki nem szereti az élő-tekergőző állatokat a horogra tűzni, azoknál igen közkedvelt az egyik legegyszerűbb csali: a kenyér. A kenyérdarabot, vagy kockát szárazon is használhatjuk, ezt főleg a víz felszínén való úsztatáskor használjuk. Enyhén bevizezve, kenyérgombócba gyúrva klasszikus úszós szereléssel használhatjuk. A kenyérrel való horgászat nagy előnye, hogy gyakran van kapás, gyors egymásutánban. Tehát ha jókor vagyunk, jó helyen, egy óra alatt tele lehet a szákunk, még ha nem is feltétlen nagy halakkal. A hátránya viszont az, hogy igen hamar leázik a csali. Tehát ha kenyérrel horgászunk, résen kell lenni, és amint kapásunk van, bevágni. Ha esetleg ritkábban van kapás, akkor is ajánlott gyakrabban ellenőrizni, hogy van-e még csalink, hiszen könnyen leázik.
Szintén közkedvelt csalik még az ízesített bojlik, a puffasztott kukorica, amelyekből szokás cérnára fűzni pár szemet és a horogra kötni, így még íncsiklandozóbb a csalink. Ritkábban használják, de – különösen amúrra, keszegre – sikeres csali lehet a főtt búza is, amiből legalább 3-4 szemet tűzünk a horogra. Aztán ott vannak az olyan régi, hagyományos csalik is, amelyeket talán a legélelmesebb horgászok használnak: a legyek, vagy egyéb rovarok, akik megkörnyékeznek minket a vízparton.
Végül vannak egészen extrém csalik is, amik adott esetben elképesztő eredményeket hozhatnak: a nokedli, a cseresznye, a banánhéj, de még a csoki is kedvet csinálhat egy egyébként nem túl ’kívánós’ halnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fenekező szerelés

A fenekező szerelékhez attól függően válasszunk botot, hogy milyen halra, és milyen vízen horgászunk. Pontyfélékre …

Hozzászólás