Van olyan, hogy ’minden klappol’, mégsem jön az áhított hal. Szép az idő, jó a horgászhely, megfelelő a felszerelés, esetleg még a fenéken élelmet kereső halak dúrásának nyomát: a felszállingózó levegő- buborékokat is látni, még sincs kapás. A megoldás igen egyszerű lehet: nem a megfelelő csalival próbálkozunk. A jó választás múlhat a szerencsén is, de persze nagyban befolyásolhatja a horgász a felkészültségével. A jó horgász ugyanis célirányosan és többféle csalival vág neki a horgászatnak.
A csali kiválasztása mindenekelőtt attól függ, milyen halra is horgászunk. Lássuk, milyen csalik válhatnak be, ha pontyféléket, keszeget, kárászt, esetleg amurt szeretnénk fogni! Mindenképp elsők között kell említenünk a kukoricát. Ha a kukorica még zsenge, a szemeket akár nyersen, főzés nélkül is feltűzhetjük. Leggyakrabban azonban a házilag főzött, vagy a boltban konzervben vásárolt csemege kukoricát használják. Persze a csali mérete és keménysége is befolyásolhatja a fogást, hiszen a nagy szemű kukoricát a keszegfélék apró szájukkal bajosan tudják felvenni. Döntsünk tehát: mi a fontosabb: a gyakori kapás, vagy a méret?
Szintén igen közkedvelt csalétkek a pontyfélék számára a csontkukac és a giliszta. De ne felejtsük, hogy mivel ezek a csalik még rengeteg fajnak (pl. harcsafélék) nagy kedvence, így igen kérdéses, hogy mi fog a horgunkra akadni.
Aki nem szereti az élő-tekergőző állatokat a horogra tűzni, azoknál igen közkedvelt az egyik legegyszerűbb csali: a kenyér. A kenyérdarabot, vagy kockát szárazon is használhatjuk, ezt főleg a víz felszínén való úsztatáskor használjuk. Enyhén bevizezve, kenyérgombócba gyúrva klasszikus úszós szereléssel használhatjuk. A kenyérrel való horgászat nagy előnye, hogy gyakran van kapás, gyors egymásutánban. Tehát ha jókor vagyunk, jó helyen, egy óra alatt tele lehet a szákunk, még ha nem is feltétlen nagy halakkal. A hátránya viszont az, hogy igen hamar leázik a csali. Tehát ha kenyérrel horgászunk, résen kell lenni, és amint kapásunk van, bevágni. Ha esetleg ritkábban van kapás, akkor is ajánlott gyakrabban ellenőrizni, hogy van-e még csalink, hiszen könnyen leázik.
Szintén közkedvelt csalik még az ízesített bojlik, a puffasztott kukorica, amelyekből szokás cérnára fűzni pár szemet és a horogra kötni, így még íncsiklandozóbb a csalink. Ritkábban használják, de – különösen amúrra, keszegre – sikeres csali lehet a főtt búza is, amiből legalább 3-4 szemet tűzünk a horogra. Aztán ott vannak az olyan régi, hagyományos csalik is, amelyeket talán a legélelmesebb horgászok használnak: a legyek, vagy egyéb rovarok, akik megkörnyékeznek minket a vízparton.
Végül vannak egészen extrém csalik is, amik adott esetben elképesztő eredményeket hozhatnak: a nokedli, a cseresznye, a banánhéj, de még a csoki is kedvet csinálhat egy egyébként nem túl ’kívánós’ halnak.
Címkékbojli csali csonti kárász kenyér kukorica ponty
Ezt mindenképpen olvasd el!
Csukára élőhallal
Ha ragadozókra horgászunk, többféle csaliból választhatunk. Horgászhatunk élő hallal, halszelettel, különböző műcsalikkal, vagy más étvágygerjesztő …