Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Csicsóka – A szegények krumplija

Csicsóka – A szegények krumplija

A csicsóka nagyanyáink korában igen elterjedt volt. Abban az időben mivel édességre nem tellett pénzük, cukor helyett csicsókát rágcsáltak. Ezért is csúfolták a szegények krumplijának.
A csicsóka hazája a Földközi-tenger vidéke. Lila virágú, bogáncsszerű, tövises kóró, amit semmi jóindulattal sem nevezhetünk nemesi növénynek. Gumója a krumplihoz hasonlít. Minden évben újra és újra kihajt, mert kiszedése után mindig marad annyi a talajban, hogy ismét teremjen.
Gyógyító hatását már az ókorban felismerték, és évszázadokon át alkalmazták.
Bár gumója hasonlít a krumpliéhoz mégis abban tér el tőle, míg a hagyományos burgonya keményítőjéből szőlőcukor lesz, és ennek megemésztéséhez nagy mennyiségű inzulinra van szüksége a szervezetünknek, addig a csicsókában lévő inzulin nagyrészt gyümölcscukorrá alakul. Mivel a csicsókában lévő inzulin gyümölcscukorrá alakul, ezért csökken az inzulinszükséglet és mérséklődik az evéskényszer. Ezért a csicsóka nagyon hatásos gyógyszer a cukorbetegség és az elhízás megelőzésére is. A csicsóka többszörösen is hasznos az egészségünkre, a vér zsírtartalmát csökkentve a koleszterint is csökkenti. Azáltal hogy csökken a koleszterin szint, csökken a magas vérnyomás és a szívinfarktus kialakulásának veszélye. A benne lévő rostok megkötik a vizet, nem jön létre székrekedés.
Főzelékként, körítésként, salátának egyaránt fogyasztható, de párolva, rántva, töltve is jó íze van. A csicsókát elkészítése előtt nem kell meghámozni, elég dörzsöléssel megtisztítani. Nyersen is nagyon finom.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

1 hozzászólás

  1. Kedves szerző! Igaz már elég régi a cikk, attól függetlenül többen rábukkanhatnak keresőn keresztül, ahogyan én is és olvashatják az itt leírt, téves információkat. Éppen ezért hívnám fel a figyelmet két alapvető hibára; az egyik, hogy a csicsóka még csak távolról sem keverhető össze a bogánccsal, a virága sem lila és nincsenek tövisei sem… A csicsóka a napraforgóval rokon növény, és megtévesztésig hasonlít is rá hosszú szőrös szárával és nagy leveleivel, de sárga virága pici marad, és nem hoz magokat. Termését nézve létezik fehér, sárga és lila héjú változat is, de mindnek sárga a virága. A benne található inulin (nem inzulin) nevű hatóanyag gyógyító hatásai valóban egyedülállóak. Nem okoskodásból írtam le a fentieket, sajnos az internet szabad világában rengeteg téves információ viszi rossz irányba a mit sem sejtő, tudásra vágyó guglizót! Azért egy ilyen oldalon elvárhatná az ember, hogy a cikkek ne tartalmazzanak hamis állításokat, vagy legalább egynél többet ne…

Leave a Reply