Kopaszság

A közhiedelem minden időben kapcsolatot érzett a dús haj és a férfiasság között. A legismertebb példa a Bibliából származik: amikor Delila levágta Sámson haját, akkor ez a korábban emberfeletti erővel rendelkező hős harcos minden erejét elvesztette. A férfiak szerencséjére azonban a kopaszságot sohasem tekintették a gyengeség jelének, de kétségtelen, hogy csaknem mindig egy komoly szépséghibának számított.
A valóságos helyzet az, hogy a haj fokozatos elvesztése – ha nem valamilyen megbetegedés következménye – a kor előrehaladtával általában bekövetkezik, és jól láthatóan mutatja ifjúságunk elmúlását. Ezen a benyomáson még az olyan híres férfiak tudatosan ápolt tar koponyái sem tudnak változtatni, mint Yul Brynner vagy Telly Savalas (akit inkább Kojakként ismerünk).
A nők sokkal kedvezőbb helyzetben vannak: fodrász, mesterséges hajpótlás vagy paróka segítségével a természetes hajvesztést sokkal könnyebben tudják kompenzálni, mint a férfiak. A kopaszság egyébként is a férfiak problémája, mert a haj elvesztésének alapvető oka az androgének tehát a férfi nemi hormonok termelődésének bizonyos zavara. Ezért a férfiak 95%-a előbb-utóbb kénytelen hajmennyiségének csökkenésére számítani, ezért lesz minden harmadik idős férfi szabályszerűen kopasz. A haj elvesztésének másik fontos oka örökletes, de ez az előbbihez hasonló hormonális ok miatt ugyancsak szinte kivétel nélkül a férfiakon fejti ki a hatását.
Természetesen az egészségi állapotban bekövetkező számos zavar következménye is hajhullás lehet, sőt pszichés zavarok, lelki okok is szerepet játszhatnak, hiszen tudjuk, hogy a depresszió is hajvesztést okozhat. Az immunrendszer zavarai is járhatnak ilyen következményekkel. Ezekkel az okokkal azonban itt már csak azért sem kívánunk részletesebben foglalkozni, mert ilyenkor a haj rendszerint újra kinő, amint az említett okokat kiiktatjuk.
Nyílván senki sem érzi magát boldognak, amikor meg kell állapítania, hogy haja egyre ritkábbá válik, és végül esetleg teljesen megkopaszodik. Rendkívül nagyok azonban a különbségek az egyes emberek között abból a szempontból, hogy mennyire zavarja őket ez a helyzet, hogy mennyire szenvednek az önmagukról alkotott kép szükségszerű megváltozása miatt. Vannak olyanok, akik a hajnövesztő szerekkel folytatott eredménytelen kísérletezgetések után tupé alkalmazásával segítenek magukon, bár egyáltalán nem könnyű dolog minden helyzetben eltitkolni azt, hogy az ember mesterséges hajpótlást hord. Ha tehát valaki a kopaszságát meg akarja szüntetni, akkor nem marad más hátra, mint sebészhez fordulni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik …

Leave a Reply