Cukorbetegség

A cukorbajnak két fajtája van: egyik gyermekeknél és fiatal felnőtteknél, a másik közép- és idős korban jelentkezik. Mindkettőt az inzulin teljes vagy viszonylagos hiánya okozza. Az inzulin az a hormon, amely a szőlőcukor (glukóz) normális anyagcseréjét biztosítja. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, és e hormon közreműködésével szívódik fel a vérből a szőlőcukor, jut el a test sejtjeibe és a májba, ahol elraktározódik. Inzulinhiány esetén a szőlőcukor felhalmozódik a vérben, a test sejtjei viszont meg lesznek fosztva energiaforrásuktól. E hiány betöltésére a szervezet zsírokat és fehérjéket kezd lebontani, így pótolva az elvesztett energiát. Ez súlyveszteséghez, és mérgező salakanyagok- ún. ketontestek- felszaporodásához vezet. A betegség örökölhető is. Gyakran hirtelen, kezdődik. A szőlőcukor feleslege a vizelettel kiürül. Ez nagy mennyiségű – óránkénti – vizeléshez vezet, ami gyakran az első tünet. Ezért és a folyadékveszteség miatt fellépő nagy szomjúság miatt a szokásosnál többet iszik. Általában fogyni is szoktak. Már szobatiszta gyermek újra ágyba vizelő lehet. Általában 4-8 éves kor között kezdődik, de más életkorban is lehet.
Tünetek
• Óránkénti, bőséges vizelés, ami ágybavizeléshez is vezethet.
• Fokozott szomjúság.
• Fogyás.
• Ingerlékenység, kedvetlenség.
• Aceton jelenlétére utaló jellegzetes szagú lehelet.
• Csökkenő ellenállás fertőzésekkel szemben.

Mi a teendő?
A diagnózist vérvizsgálat igazolja, amely abnormálisan magas cukorszintet mutat. A gyermek állandó inzulinra szorul, bőr alá adott injekció formájában – a szájon át bevett inzulint az emésztőnedvek megsemmisítik. A szülőket, majd
a gyermeket is megtanítják a hormon beadására. Számos öt éven felüli gyermek szülői felügyelet mellett magabiztosan beadja magának az injekciót. Inzulininjekcióra naponta, sőt gyakran naponta kétszer vagy háromszor is szükség van, hogy a vércukorszintet állandó szinten tartsuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás