Csalánkiütés

A csalánkiütés bőrbetegség. A kiütést könnyű felismerni: halvány vörös, kissé kiemelkedő, éles határú, a közepén világosabb bőrelváltozás. Lehetnek parányiak, de több centiméter átmérőjűek is. Allergiás eredetű, bizonyos ételek is előidézhetik – például eper, csokoládé, hal, tojás stb. -, valamint egyes gyógyszerek is, különösen penicillin és szalicil-savtartalmú szerek (pl. Kalmopyrin). Külső oka is lehet, például ha a bőr csalánnal érintkezik. Minden csalánfolt erősen viszket, és ez körülbelül egy óra hosszat tart. Ezután eltűnik, de ismét jelentkezhet a gyermek arcán vagy más testrészén.
Súlyosnak tekinthető-e?
Az egyszerű csalánkiütés nem súlyos betegség, de ha a duzzanat arcon, szemhéjon és különösen a szájban, a nyelven jelenik meg és rekedtség kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz. Ez az allergiás reakció Quincke-ödéma néven ismert, és ha a duzzanat a nyelvre vagy gégére terjed, súlyos légzési nehézséget okozhat.
Mi a teendő?
Bekenhetjük vizes rázókeverékkel. Langyos fürdővel enyhítjük a viszketést.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk rögvest orvoshoz, ha a kiütésekhez arc- és szemhéjduzzanat is társul, vagy rekedtté válik, esetleg nehézlégzés támad. Konzultáljunk orvossal, ha napok múlva sem szűnik, vagy ha a viszketés elviselhetetlen.
Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos valószínűleg ún. antihisztamint, allergia elleni orvosságot rendel. Súlyosabb tünetek esetén (pl. nehézlégzéskor) injekció adására is szükség lehet.
• Vörös alapon kiemelkedő foltok.
• Erősen viszket.
• Körülbelül egy órán belül eltűnik, de máshol is előjöhet.
• Arc- és szemhéjduzzanat.
A gyereknek diétáznia kell. Egyetlen étkezést sem szabad kihagyni.
A kórház speciális felszerelést biztosít, hogy a cukorszint ellenőrzésére otthon is naponta végezhessük el a vizeletvizsgálatot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hinni akarás hatalma

Maga a placebo szó latin eredetű, és annyit jelent, hogy tetszeni fogok. A placebo tehát …

Hozzászólás