Rovarcsípés

Legtöbb csípés – származzon bármilyen rovartól – csupán helyi jellegű gyulladást és fájdalmat okoz. Azon ritka esetekben, amikor súlyos allergiás reakciót vált ki a csípés, anafilaxiás sokk néven ismert állapot következhet be. A méh és a darázs szúrásának helye látható a bőrön. A méhnek benne marad a fullánkja, a darázsé csak ritkán. Medúzacsípés égető érzést idéz elő az érintett helyen.
Súlyosnak tekinthető-e?
Csípés ritkán veszélyes. Sürgős esetként kell azonban kezelni, ha allergiás reakcióként eszméletvesztéssel jár, ha súlyos duzzanat lép fel, ha a csípés szájban vagy torokban történt, ahol a duzzanat légzési problémákat okozhat; ha tömegesen csípik meg rovarok a gyereket (amikor is olyan nagy mennyiségű méreg gyűlik össze szervezetében, amivel nem tud megbirkózni).
Mi a teendő?
Nyugtassuk meg a gyereket.
– Ha szövődmény lépne fel, ne engedjük mozogni.
– Ha méh vagy darázs csípte meg a gyermeket
– Ha még a bőrben van a fullánk, próbáljuk csipesszel eltávolítani. (Vigyázzunk, ne szorítsuk meg a fullánk tetején levő méregmirigyet, mert ezzel még több mérget juttatunk a gyerek testébe.)
Tünetek
• Kicsiny szúrásnyom, a rovar fullánkjával vagy anélkül.
• Duzzanat, viszketés.
• Vörös duzzanat.
• Légzési nehézség.

• Sokkállapot jelei – szapora pulzus, hideg verejtékkel borított sápadt bőr, szapora légvétel, gyengeség.
Fájdalom és duzzanat csökkentésére tegyünk ecetes vizes borogatást a darázscsípésre. A méhcsípésre jó a vízben oldott szódabikarbóna-pép. Borogassa be állott vizes kendővel. Ha a gyerek láthatóan nagyon rosszul viseli, hívjunk orvost!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply