Kezdőlap / Egészség és fitness / Vitaminok / D-vitamin hiány és a túlsúly

D-vitamin hiány és a túlsúly

Világszerte sok embert, időst és fiatalt sújt az elhízottság problémája. Egyre többen túlsúlyosak, ugyanakkor egyre általánosabb a D-vitamin hiánya is, mióta próbáljuk elkerülni az erős napsütést. Kutatók arra jöttek rá, hogy ez a fontos vitamin szükséges az elraktározott zsír lebontásához, és az elhízottak jó részénél D-vitamin hiány mutatható ki. Hozzájárulhatunk ahhoz, hogy szervezetünk hatékonyan égesse el a zsírt, ha megszüntetjük ezt a hiányállapotot.
Egy vizsgálatban részt vevő fiatal túlsúlyos nők 59 százalékának D-vitamin hiánya volt, negyedénél igen súlyos mértékben. A zsírban oldódó D-vitamin a zsírsejtekben tárolódik, ám ha ennek a vitaminnak hiánya lép fel, a test több és nagyobb zsírsejtet kezd el termelni.
A D-vitamin valójában egy elő hormon, ami a vesékben aktiválódik, ezután lesz kész hormon, ami a sejtnövekedést szabályozza. Hiányban mind a zsírsejtek, mind a ráksejtek szabadon növekedhetnek és osztódhatnak. Megfelelő mennyiségű D-vitamin jelenlétében azonban ezek a folyamatok újra irányítás alá kerülnek. Azt, hogy hiány áll-e fenn nálunk, egy egyszerű vérvizsgálatból ki lehet mutatni.
Megfigyelték azt is, hogy akinek sötétebb a bőre, nagyobb a testsúlya és idősödik, több D-vitaminra van szüksége.
A D-vitamin azok közé a vitaminok közé tartozik, amelyekre legnagyobb szükségünk van. Őseink valaha sok időt töltöttek a napon, nem takarták el teljes testfelületüket ruhával, így nagy mennyiségű D-vitamin képződhetett szervezetükben. Ma elkerüljük a napsütést, ha mégis kimerészkedünk, fényvédővel kenjük be magunkat, sokkal jobban oda kell figyelnünk tehát tápanyagaink helyes bevitelére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply