Kezdőlap / Önismeret / Ezoterika / deja vu érzés

deja vu érzés

A déjá vu olyan, mintha a történelem ismételné önmagát. Annyira ismerősnek tűnhet egy helyet, hogy az már hátborzongató, úgy érezzük, mindezt megtapasztalhattuk már valamikor ezelőtt, pedig a valóságban most éljük át először. Ez a jelenség gyakran fordul elő egészen triviális eseményekkel kapcsolatban.
A déjá vu francia kifejezés, szó szerinti jelentése: „már látott „. Spontán módon következik be, tudatosan nem lehet előidézni, és két előfordulás között akár évek is eltelhetnek.
Számos elmélet látott napvilágot a déjá vu-val kapcsolatban. Egyesek szerint semmi rejtélyes sincs az egészben, pusztán agyműködési hibáról vagy rendellenességről van szó: az agy egyszerűen képtelen különbséget tenni a múlt és a jelen között. Ráadásul a déja vu a halántéklebeny-epilepszia ismert tünete: erős déjá vu érzet keletkezik röviddel a nagyroham kitörése előtt. Egy másik elmélet követői ezzel szemben azt vallják, hogy csupán a kérdéses személy vágybeteljesülése ölt ilyen formát. Ez azonban nem ad magyarázatot arra, hogy miért bukkan fel oly gyakran teljesen hétköznapi, szinte unalmas helyzetekben. A pszichológiában a paramnézia kifejezést használják rá, sokan pedig úgy hiszik, hogy a déjá vu egy reinkarnációs emlék, így azért érezzük, hogy átéltünk már valamit, mert valóban át is éltünk-az előző életünkben. Bár a déjá vu nem mindig köthető egy előző életben tapasztalt eseményhez, némely esetben annyira átütő élményről van szó, hogy mindenképpen megfontolást érdemel ez a megközelítés is. A déjá vu néha annyira triviális, hogy nehéz rá magyarázatot találni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűz jegyek

A nyugati asztrológia 12 állatövi jegyét négy különböző elemre osztjuk fel. Tűz, Föld, Levegő, Víz. …

Hozzászólás