Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Dubaiban, kacsalábon

Dubaiban, kacsalábon

Négy éve, amikor egy barátja épp New Yorki lakásával, és a csodás panorámával hencegett, David Fisher építésznek az jutott eszébe: „Mi lenne, ha az egész épületet körbeforgatnánk? Úgy minden lakásból ugyanolyan szép lenne a kilátás!” Szokatlan ötletét hamarosan már tervek is követték, olyannyira, hogy már elkezdődött Fisher nyolcvanemeletes rotációs toronyházának építése. Olyan ház lesz ez, amelyben mind a kétszáz lakás tulajdonosa lélegzetelállító látkép birtokosa lesz. Az ötlet szerint az emeletek külön-külön is forognak, és nagyjából egy óra alatt Dubai teljes panorámáját végigpásztázzák. Az emeletek közé szerelt szélturbinák, és napelemek az épület teljes energiaigényét, sőt a számítások szerint néhány szomszédos épület energiaigényét is fedezni tudják. David Fisher szerint „Ez nem csupán luxus-felhőkarcoló lesz, sokkal inkább zölderőmű is.”
A Dynamic Towerban szédítően magas, három, és harminc millió dollár közötti értékű lakások lesznek, de már így is több, mint ezeregyszázan iratkoztak föl a várólistára. Lesz az épületben autóslift is, így mindenboldog lakó a saját bejárata előtt parkolhat majd. Gurul egy kört az autójával Dubaiban, aztán a kocsija is tesz egy kört az emelettel.
Az épület működése közben a torony folyamatosan változtatja az alakját, így végre az építészetben is testet ölthet a negyedik dimenzió, az idő. Az épületbe a lakásokat előre legyártják, majd az építés folyamán emelik a helyükre. A legdrágább lakásokban a tervek szerint hangvezérléssel is lehet irányítani az emelet forgását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Franciaország építészeti csodái

A 654-ben alapított jumiégesi Bencés kolostor egészen Szent Philibert-ig (617-684) vezethető vissza. Az újabb építésű …

Hozzászólás