Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Dzsungáriai törpehörcsög tenyésztése

Dzsungáriai törpehörcsög tenyésztése

A dzsungáriai törpehörcsög már igen korán, hat hetes korában képes szaporodni, azonban ha szeretnénk, hogy egészséges maradjon, és a kicsinyek is azok legyenek, jó ha várunk minimum három hónapos korukig. Mivel a hörik csak az ellenkező neműekkel vannak meg egy helyen, ezért ezzel nem lesz gond, viszont ha megszületnek a kicsik, utána sem kell a hímet, és a nőstényt szétválasztani, mert együtt nevelik a kicsiket, és többet ártanánk vele, mint használnánk.
A törpehörcsög vemhességi ideje tizenhat, tizennyolc nap között van, és egyszerre minimum kettő, de akár tíz kölyök is megszülethet egy alomban. Az anyának nyolc emlője van, ezért általában annyi kis hörcsög marad életben, de egyébként is ritka, mikor nyolcnál több kicsi születik. Amikor felébrednek az anyai ösztönei, a hörcsög mama elkezdi építeni a fészket, ilyenkor jó, ha biztosítunk számára papírt, vagy szénát, amiből építhet. Ha megszületnek a kölykök, még csukva van a szemük, és szőrtelenek. Körülbelül egy hetes korukban megjelenik a szőrzet, és két hetesen már úgy néznek ki, mint a szüleik. Kinyílik a szemük, és eszegetnek a tápból is. Elindulnak felfedezni a ketrecet, vagy az akváriumot, a hörcsög mama pedig megpróbálja visszahurcolni őket a házba.
A fő, hogy ilyenkor biztosítsunk a höriknek nyugalmat, és egy házikót, vagy valamit, amiben nyugodtan ellehet az anyahörcsög, és a kicsik. Persze az apáról sem feledkezhetünk meg, hiszen ő is ott marad velük, és neki is szüksége van mindenre, amit eddig is megkapott. Négy hetes korukban szükséges elválasztani a kicsiket a szülőktől, mert ekkorra már „felnőnek”, és az anya hörcsög támadásként tekinthet rájuk. Valamint célszerű nemek szerint is különválasztani, nehogy hamar szaporodjanak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

1 hozzászólás

  1. Jaj de édesek! :)

Leave a Reply