Kezdőlap / Állatok / Macska / Egyiptom jelképe, avagy a Sphynx macska

Egyiptom jelképe, avagy a Sphynx macska

Ez a majdnem teljesen csupasz macska az egyik legritkább macska fajták közé tartozik az egész világon. Kanadából származik, annak ellenére, hogy külseje alapján keleti jellemzői vannak. Testén a szőr csupán néhány helyen, a fülén, lábán, farkán és az orrán csak kis piheként fordul elő. A feje jellegzetesen ék alakú, fülei nagyok, a bőre ráncos, szeme mandulavágású. Színe bármilyen lehet, általában egyszínű, de előfordulhat foltos, vagy mintás variáció is.
Ez a fajta cicus nagyon okos, tanítható, és a házi macskából alakult ki, természetes mutációval. Állítólag már az 1900-as évek végén előkerült az első szőrtelen példányok egyike, majd miután hivatalosan is elfogadták az új fajta megjelenését, tenyészteni kezdték. Meglepő sajátosság, hogy ennek a cicának sokszor nincs bajsza, vagy ha van, akkor is nagyon rövid, és merev. Ez a fajta nem okoz allergiát, így a betegségben szenvedő gazdik is nyugodtan tarthatják, hiszen arra nagyon csekély esély van, hogy allergiás reakciót váltson ki. Előfordul a fajtának két közeli rokona is, az egyik az úgy nevezett Don Sphynx, mely Oroszországból származik, a másik a Cornish Rex, melynek alkata hasonlít, szőrzete mégis különbözik.
Különlegessége ennek a cicusnak, hogy – a többi macskával ellentétben- fürdetni kell, hiszen bőre zsírosodni kezd időről időre. Kellő szoktatás után a cica könnyen hozzászokik, és meg is szereti, igényli a fürdetést. Ehhez macskáknak való sampont célszerű használni. Ügyelni kell a fül tisztán tartására is, hetente érdemes ellenőrizni a sphynx fülét, és kitisztítani. Mint minden macskánál, nála is ügyelni kell a karom vágására, és a megfelelő táplálásra. Kedvencünk előtt mindig legyen száraz táp, és friss víz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

2 hozzászólás

  1. Bájos! :) :) :)

  2. Igen, az. Köszi
    Érdeklődnék, hogy az Állatok kategórián belül bármilyen állatról lehet írni, vagy csak az alkategóriákban felsoroltakról? Mert én szívesen írnék másról is :)

Hozzászólás