Kezdőlap / Állatok / Macska / Cica a családban

Cica a családban

Cica vagy kutya? Két táborra szakadnak az állattartók. Egy biztos: a macskát tartó gazdiknak is nagy a felelőssége. A megfelelő gondoskodás magában foglalja a helyes táplálást, ápolást, testedzést, egészségmegőrzést, de a jó gazdi arra is figyelmet fordít, hogy felismerje az esetleges betegségek tüneteit. Emellett nem árt tisztában lenni bizonyos nevelési kérdésekkel, melyek helyes alkalmazása sok további kellemetlenségtől kíméli meg az állattartót.
A cicatartóknak éppúgy vigyázniuk kell kis kedvencük egészségére mint a „kutyásoknak”. Tévhit, hogy a lakásban tartott cicát nem is kell beoltatni, és a féreghajtó tabletta is szükséges. A fertőző betegségek és a veszettség elleni oltást évente kell megismételni. A sokoldalú táplálkozásra már kölyökkorban rá kell szoktatni az állatot, mert ha nem így teszünk a macska képes semmit nem megenni a későbbiekben.
Az egészséges macskák termelnek C-vitamint, így azt nem kell külön adni nekik, az A vitaminhoz állati eredetű eledellel juthatnak hozzá ami belsőségekben fordul elő, de
túl sok májat nem szabad adni mert súlyos csontelváltozást okozhat. Friss víz mindig
legyen kitéve a cicusnak, a tej viszont ételnek számít, ebből sokat ne is adjunk. Már a kiscicákat hozzá kell szoktatni a mindennapi fésüléshez, a szőrhullás jelezhet vitamihiányt, hormonzavart, de tüzelés és vemhesség esetén is jelentkezhet. Fésüléskor ellenőrizzük a füleket is tiszták-e, nincs-e benne parazita. A külső hallójáratot időnként ki kell törölni babaolajba mártott fültisztítópálcával, barna pöttyök vagy váladék esetén forduljunk orvoshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macskasétáltatás

Manapság egyre több cicust látunk sétálni az utcán, de ezek nem kóborolnak, hanem a póráz …

Hozzászólás