Kezdőlap / Állatok / Macska / Cica a családban

Cica a családban

Cica vagy kutya? Két táborra szakadnak az állattartók. Egy biztos: a macskát tartó gazdiknak is nagy a felelőssége. A megfelelő gondoskodás magában foglalja a helyes táplálást, ápolást, testedzést, egészségmegőrzést, de a jó gazdi arra is figyelmet fordít, hogy felismerje az esetleges betegségek tüneteit. Emellett nem árt tisztában lenni bizonyos nevelési kérdésekkel, melyek helyes alkalmazása sok további kellemetlenségtől kíméli meg az állattartót.
A cicatartóknak éppúgy vigyázniuk kell kis kedvencük egészségére mint a „kutyásoknak”. Tévhit, hogy a lakásban tartott cicát nem is kell beoltatni, és a féreghajtó tabletta is szükséges. A fertőző betegségek és a veszettség elleni oltást évente kell megismételni. A sokoldalú táplálkozásra már kölyökkorban rá kell szoktatni az állatot, mert ha nem így teszünk a macska képes semmit nem megenni a későbbiekben.
Az egészséges macskák termelnek C-vitamint, így azt nem kell külön adni nekik, az A vitaminhoz állati eredetű eledellel juthatnak hozzá ami belsőségekben fordul elő, de
túl sok májat nem szabad adni mert súlyos csontelváltozást okozhat. Friss víz mindig
legyen kitéve a cicusnak, a tej viszont ételnek számít, ebből sokat ne is adjunk. Már a kiscicákat hozzá kell szoktatni a mindennapi fésüléshez, a szőrhullás jelezhet vitamihiányt, hormonzavart, de tüzelés és vemhesség esetén is jelentkezhet. Fésüléskor ellenőrizzük a füleket is tiszták-e, nincs-e benne parazita. A külső hallójáratot időnként ki kell törölni babaolajba mártott fültisztítópálcával, barna pöttyök vagy váladék esetén forduljunk orvoshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Hozzászólás