Kezdőlap / Divat-szépség / Elálló fülek

Elálló fülek

„A nagy fülű ember nagyon buta, de sokáig él” – mondja egy régi német népi mondás. Természetesen nyilvánvaló képtelenségről van szó, de a babona mindig sokat foglalkozott a füllel, hiszen jól látható testi jellegzetességnek minősül. Ezért mindenféle előítélet alakult ki, például az, hogy a kicsi, alacsonyan elhelyezked8 fülkagylók álnok, alattomos jellemre utalnak. Ma már persze senki sem érzi, hogy ilyen értelmetlenségek miatt hátrányos megkülönböztetésben részesítenék.
Az azonban biztos, hogy a nem egészen ideálisan elhelyezked8 vagy nem tökéletes formájú fülek még ma is csúfolódásra ingerlik az embereket, hiszen a legegyszerűbb dolgok közé tartozik mások rovására tréfálkozni. Alig van olyan elálló fülű ember, aki nem hallotta még ezt a„jó viccet”: „Na és széllel szemben hogy tudsz futni?” Kétségtelen, hogy az elálló fül nem szokott olyan súlyos következményekkel járni, mint az arc más részeinek deformitásai, de azért az ilyen fülek is jelentősen megzavarhatják az arc harmóniáját. Elsősorban az arckifejezés válhat miattuk kissé bambává, akár nevetségessé. A túlságosan nagynak minősülő fülkagylónak hasonlóan kedvezőtlen lehet a megítélése, mint az elálló fülnek.
Két további eltérést már valódi deformitásnak is lehet minősíteni. Az egyiket leginkább macskafülnek nevezhetjük, a fülkagyló fölső része kifejezetten megtörik és előrehajlik. A másik forma a szatírfül. Erről akkor szokás beszélni, ha valakinek az elálló, de a szokottnál kisebb fülén a kagylóporc legmagasabban lévő részén, elöl, egy kis kiemelkedő, szarvacskaszerű képződményt látunk.
Mindezek a normálistól eltérő fülformák öröklöttek, tehát a születést8l kezdve fokozatosan alakulnak ki. Így azután sok ember nem érzi, hogy a megjelenését szokatlan formájú füle befolyásolja, vagy legalábbis nem érzi a fülformáját zavarónak. Ilyenkor nincs is semmi ok arra, hogy korrekciót végezzünk. Végső soron a hallási funkciót a fülkagyló alakja nem zavarja, a hallóképesség szempontjából nagyon kicsi a fülek jelentősége.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Leave a Reply