Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Élelmiszerek fagyasztásáról

Élelmiszerek fagyasztásáról

Az élelmiszer-áruházak hűtőládái hatalmas mennyiségben és választékban kínálnak iparilag fagyasztott termékeket, kész-, és gyors ételeket. A gyártók kötelesek jól olvashatóan feltüntetni a címkén az áru eltarthatósági idejét, továbbá az élelmiszer ajánlott előkészítését, a főzését, és a tárolását. A fagyasztás késlelteti az ételek megromlását, mivel lassítja a lebomlásukat végző enzimek működését. Leköti a bennük levő vizet, s ezzel megakadályozza a baktériumok élettevékenységét és szaporodását, amihez vízre és tápanyagokra van szükség.
Az előfőzés során a gyümölcsöt, zöldséget forralással, párolással vagy mikrohullámú sütőben magas hőmérsékletre hevítik. Ez az eljárás inaktivál bizonyos enzimeket és élesztősejteket, amelyek-jóllehet igen lassan- a fagyasztás után is tovább munkálkodnának a tápanyagok lebontásán. Az előfőzés során elvész némi C-vitamin, például tiamin és folsav, ám e veszteségek ellenére a gondosan fagyasztott zöldségeknek és gyümölcsöknek gyakran nagyobb a tápértékük, mint friss megfelelőiknek. A gyümölcs és zöldség ugyanis szedése pillanatától folyamatosan veszít C-vitamin tartalmából, a hűtőüzemek viszont szinte közvetlenül a szedés után lefagyasztják a termést. A friss zöldség, és gyümölcs szobahőmérsékleten tárolva naponta akár 15%-ot is veszíthet C-vitamin tartalmából. A halból, húsból és szárnyasokból alig vész el tápanyag, mert a fehérje, valamint az A- és D-vitamin nem érzékeny a fagyasztásra.
Ha a mélyhűtő nem önleolvasztó, akkor bizonyos időközönként le kell olvasztani. Első lépésként ürítsük ki a mélyhűtőt, majd mossuk ki meleg, szódabikarbónás vízzel, amely hatásosan fertőtlenít, de nem hagy maga után kellemetlen szagot. Csak azután rakodjunk vissza a fagyasztóba, ha a mélyhűtő hőmérséklete -18 fokra csökkent. A fagyasztott élelmiszereket helyezzük szorosan egymás mellé, mert így a fagyasztó sokkal hatékonyabban, és gazdaságosabban működik. A felolvasztott mélyhűtött árut nem szabad újrafagyasztani!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás