Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Diéta kismamáknak

Diéta kismamáknak

Míg a várandós nők a terhesség ideje alatt büszkén mutatják gömbölyödő pocakjukat, addig a terhesség után már minél előbb szeretnének megszabadulni a megmaradt feleslegtől. Ezért a terhesség ideje alatt is oda kell figyelni arra, hogy mi kerül a szervezetbe. Nem szabad túl gyakran engedni a párunk, férjünk által kínált kényeztetésnek: sütiknek, édességeknek.
Természetesen a terhesség alatt a táplálkozás a kisbaba életére és fejlődésére is kihatással van, de a kismamának sem tesz jót a túlzott túlsúly, mert így hajlamosabb lesz a betegségekre (terhességi cukorbetegség, húgyúti fertőzések, szülés közbeni komplikációk), az energiája is sokkal kevesebb lesz, nehézkes lesz a mozgás, könnyebben jelentkezik a fáradtság. A többlet tápanyagot természetesen biztosítania kell, hiszen szervezetében jelentős változások mennek végbe, de oda kell figyelni arra a kismamának, hogy mit eszik, iszik, egyenletesnek kell lennie a hízásnak, ideális esetben nem több, mint a terhesség előtti súly 15-18 %-a.
Persze ez nem könnyű feladat, hiszen várandósan amúgy is nehezebb ellenállni a finomságok kísértésének, de meg kell próbálni megkeresni azok egészségesebb formáját. Inkább a napi többszöri étkezés javasolt, és ne egyszerre fogyasszunk el nagy mennyiségű ételt.
A cukrot is inkább helyettesíteni kell édesítőszerekkel (xilit, stevia) vagy mézzel, húsoknál inkább a csirkét helyezzük előtérbe, margarinokat le kell cserélni teavajra, extra szűz olívaolajjal készítsük ételeinket, nassolás helyett pedig inkább gyümölcsöt válasszunk. És a sok folyadékbevitelről se feledkezzünk meg (legjobb a tisztított ásványvíz).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás