Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Előnyök és hiányok

Előnyök és hiányok

Gondolkodott már azon, hogy vegetáriánus legyen? Le tudna mondani például a húsról, vagy a finom állományjavítós, ízfokozós, színezékkel teli sütikről? Szeretne kiegyensúlyozottabb, nyugalmasabb életritmust felvenni a meglévő, túlhajszolt helyett? Mi is feltettük ezeket a kérdéseket, és válaszok után kutattunk.
Ez a kis gyűjtemény nem azért készült, hogy bárkit is elriasszon attól az elhatározástól, hogy vegetáriánus létre adja a fejét, ezért nem csak a hiányállapotokról beszélünk, hanem a vegán életmód előnyeit is megismerhetik. Kezdjük mindjárt ezzel!
Általánosságban a vegetáriánusok sokkal kevésbé mérgezik magukat. Nem csak azért, mert bioételeik, friss fűszereik kemikáliamentesek, nem génkezeltek, és minél természetesebben készülnek, hanem azért is, mert ezen táplálkozási rendszer hívei nem dohányoznak, és nem fogyasztanak alkoholt sem. Étkezési idejük hosszabb, az étkezési rituáléjuk nyugodtabb, szervezettebb. Saját szellemi fejlődésükre, és annak karbantartására határozottan több időt szánnak, ezért kiegyensúlyozottabbak, harmonikusabbak. Ebből adódik, hogy a szívbetegség kockázata náluk sokkal kisebb mértékű. Ezen kívül az elhízás kockázatával sem igazán kell számolniuk. A cukorbetegség kialakulásának is elenyésző az esélye, valamint különböző daganatos betegségek kialakulási aránya is igen alacsony.
A vegetáriánusok is emberből vannak, testüknek ugyanazon vitaminokra, ásványi anyagokra, és nyomelemekre van szükségük, ezért nagyobb gondot kell fordítaniuk azok megfelelő bevitelére.
Tipikusan a D-vitamin, a B6-, és B12-vitamin szokott hiányozni étrendjükből, ezen kívül a calcium, a cink, és a vashiány megelőzésére is figyelniük kell. Megfelelő pótlással az ezek okozta hiánybetegségek, mint például a csontritkulás, az emésztési és felszívódási problémák nem jelennek meg, és egészségük teljes pompájában megőrizhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

1 hozzászólás

  1. Ez a bio-kérdés nagy vitákra ad okot. Nem tudom, mennyire bio az, ami az utakon ugyanúgy a kipufogógáz közelében utazva érkezik a boltokba… én akkor inkább sokkal inkább választom az egyszerű paraszt bácsi zöldségeit és gyümölcseit… És még árban is jobban járok szerintem….
    Az biztos, hogy zöldséggel és gyümölccsel jobban érzem magam én is, de a csirkét, pulykát mellé és a halat, nem hagynám el :)

Hozzászólás