Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Érzékelés- a színek érzékelése

Érzékelés- a színek érzékelése

A színek segítenek tájékozódni a világban, megkönnyítik a tárgyak kiválását a háttérből.
A fantasztikus sebességgel száguldó teniszlabdát is könnyebb észrevenni rikító színéről, a kertész a szín által következtet a gyümölcs érettségére, az orvos számára aa torok pirossága segít a diagnosztika felállításában, stb…
De a színeknek érzelmi és esztétikai értékük is van ( például öltözködés, belső építészet, várostervezés, és a többi színharmóniája).
A szemet érő fénymennyiség szerint megkülönböztetünk fényességet ( fekete-fehér, szürke), a fény hullámhossza szerint színezetet, és
megkülönböztetünk telítettséget, ami arra vonatkozik, hogy a kérdéses szín mennyire tekinthető “tisztának”, vagy egyneműnek (homogenitás).
Az emberi szem 100-120 hullámhossz különbséget képes megkülönböztetni, mégis több millió színárnyalatot ismerünk, hiszen ugyanannak a hullámhosszú színnek számtalan telítettségű, és világosságú fokozata is fordulhat elő.
A színészlelésnek a rendellenessége a színtévesztés, ezek az emberek nem érzékenyek a hullámhossz különbségekre, de lehetnek részlegesen, vagy teljesen színvakok is.
A színvakok esetében általában a csapokból hiányozhat valamelyik kémiai anyag, így beszélhetünk vörös-, kék-, és zöld vakságról is, bár általában, aki nem látja a vöröset, az a zöldet sem látja rendesen, ( nagy valószínűséggel összecseréli ezt a két színt).
Egy kimutatás szerint általánosan a férfiak 8%-ának, a nők 1%-ának van valamilyen színlátási zavara ( színtévesztés, vagy esetleg színvakság).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás