Kezdőlap / Társadalom / Esküvői fotózás / Esküvői fotópraktikák

Esküvői fotópraktikák

A fotográfia a valóság megörökítésének művészete. Ezen belül az esküvői fotózás külön értéket képvisel, így a fényképésszel szembeni követelmények is sokkal magasabbak.
Az esküvő az egyik legmagasztosabb ünnep egy ember életében, ezért annak a megörökítése soha vissza nem hozható élmény. A jó esküvői fotón dominál a pár érzelemgazdagsága, az ünnep eleganciája és szépsége, a házas felek minden apró rezdülése. Ezért a fotós feladata, hogy mindenképpen keresse ezeket a részleteket, és ne pusztán a közhelyes expozíciókra koncentráljon. Az elsőrendű cél, hogy a későbbiekben bármikor elővéve az esküvői albumot, mosolyra fakassza a nézelődőt; az egykori menyasszonyt és vőlegényt ugyanaz a melegség öntse el, mint az esküvői szertartáson, illetve amit az azt követő lakodalmon éreztek.
Mindenekelőtt célszerű a házasulandókkal tisztázni a készítendő fényképek témáját, a lehetőségek kiaknázása végett, hogy a szokványosságon felül eredetiséget is mutassanak majd a felvételek.
Fototechnikailag érdemes végiggondolni – már amennyiben lehetséges – az esküvő teljes programját, hiszen a változó helyszínek, időszakok más-más képalkotási módszert kívánnak. A házasságkötő terem, a templom, valamint a lagzi helyiségeinek kiválasztásánál feltétlenül előnyben részesítendők a megfelelő külső világítással rendelkező és a világos falas termek, szobák. Ha mindezek fizikailag nem megoldhatók (elsősorban az egyházi helyiségeknél), és kevés a fény, a vaku siethet a fényképész segítségére, mely azonban némi hátránnyal is jár. A portrék mögött a háttér néha sötétet eredményez, illetve zavarhatja a környezetet.
A szabadban is előfordulnak hátrányos helyzetek, hiszen a nyári tűző nap nem segít a kiváló képek létrehozásában, mert a modellek az erős fényben óhatatlanul is hunyorognak, a szem, az orr és az áll körül árnyékok keletkeznek, bár ezek később a a különböző képmódosító eljárásokkal kijavíthatók.
Az esküvői fotózás egyik legfontosabb alkotóeleme az, hogy sokszor passzív módon, a háttérbe húzódva kell dolgoznia a fotósnak, onnan örökíti meg az esküvő minden részletét, hogy csak minimálisan zavarja meg az eseményeket. Legjobb taktika az, ha a majdan kész képsorozat elmeséli az esküvő teljes történetét, végigvezet a ceremóniákon, a készülődéstől a mulatozásig, miközben művészi módon adja vissza az ünnep hangulatát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jó esküvői kép kulcsa…?

Az esküvői fotózásra nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen nem emlékezhetünk minden apró részletre, ami megtörtént. …

Hozzászólás