Észak-Afrika

Észak-Afrika, amely messze a legnagyobb a kontinens területei között, sivatagos, ritkán lakott térség.
A Szahara, amelynek területe az Egyesült Államokéval vetekszik, foglalja el Észak-Afrika legnagyobb részét. Az évi csapadékmennyiség 25 cm alatt van. A hőmérséklet magas. Árnyékban a legmagasabb hőmérsékletet, 58 fokot a Líbiai-sivatagban mérték. Északon, a földközi-tengeri partvidéken és Marokkó északnyugati, atlanti-óceáni sávjában száraz, napos a nyár, de télen elég eső hullik le ahhoz, hogy földet lehessen művelni. Mauritánia, Mali, Niger, Csád és Szudán déli részein ugyancsak elegendő a csapadék a mezőgazdaság számára.
Észak-Afrika sok hegysége vulkanikus eredetű. A Marokkótól Algérián át Tunéziáig húzódó Atlasz hegység az Alpokkal egy időben gyűrődött föl, amikor Afrika északra, Európához tolódott.
Sok észak-afrikai valaha nomádként vándorolt legelőt keresve tevéi, kecskéi, juhai és a nedvesebb területeken marhái számára. Mások az oázisokban vagy városokban éltek. Az utóbbi években a nomádok száma csökkent. Az aszályok óriási veszteségeket okoztak az állatállományban, míg a jobb munkalehetőségek a növekvő nagyvárosokba vonzották a vidékieket.
Észak-Afrika uralkodó vallása az iszlám. Szudánban a lakosság 25%-a délen él, akik vagy a helyi vallásokat, vagy a kereszténységet követik. Tiltakoznak az ellen, hogy délen alkalmazzák az iszlám törvényeket, és hosszú polgárháborút vívtak a kormány erői ellen.
A Szahara arabul sivatagot jelent. Négyötöde csupasz, sziklás területből vagy homokkal, kaviccsal borított síkságból áll. Szél fújta homok borítja a Szahara fennmaradó egyötöd részét. Az oázis körül településeket állandóan fenyegetik a mozgó dűnék, amelyeket a csak egy irányba fújó szél mozgat. A dűnék sok települést betemettek már, növény- és faültetéssel azonban lehet ezen segíteni. A növények gyökere ugyanis megköti a homokot, és megállítja mozgását.
Észak-Afrika fő terményei: árpa, rizs, búza, déligyümölcsök, datolya, olajbogyó és gyapot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Keszthely a XV. századtól napjainkig

Zsigmond király többször, többféleképpen igyekezett Keszthelyt felhasználni anyagi dolgai rendezésére, míg végül a város Gersei …

Hozzászólás