Kelet-Afrika

Kelet-Afrika 11 országból áll.
Hegyvidékét egy mély völgy, a Nagy-árok vagy a Rift-völgy szeli át. Óriási húzó- és nyomóerők repesztő hatására keletkezett: megtört a földkéreg. Sok tó található ebben a tektonikus árokban.
Kelet-Afrika partvidéke egész évben forró. A hűvösebb belső fennsíkon itt-ott hegyek magasodnak. Például a kenyai Mombasa kikötő átlagos évi hőmérséklete 26 fok, míg a belső fennsíkon, Nairobiban csak 19 fokot mérnek. Kelet-Afrika nagy része száraz. Az Etióp-magasföldön, Ugandában, Burundiban és Ruandában általában bőséges a csapadék. De Etiópia, Szomália és Kenya északi részének alacsonyabb területei sivatagok vagy félsivatagok.
Partvidéke tagolt. Zátonyait trópusi halak és korallok színpompája élénkíti. A parti lagúnákat a folyók által lerakott hordalékok alakították ki. A hullámok és az áramlatok a folyó áramlásával szembe dolgoznak. A hordalék homokos földnyelvet hoz létre.
Egyik legfontosabb terménye a kukorica. Megszárítják, lisztté őrlik, megfőzik és általában babbal eszik. Egyéb terményei a különböző gabonafélék, a manióka, a rizs és a batáta. A kávé, amely Etiópiából ered, és ahol még mindig vadon nő, a legfontosabb kiviteli cikk a banánnal, korpával, gyapottal és teával együtt. Az állatokat szavanna régióban legeltetik, bár a járványt okozó cecelégy hatalmas területeken lehetetlenné teszi az állattartást. A bányászat általában jelentéktelen. A gyáripar többnyire élelmiszeriparra, közszükségleti cikkek gyártására és főleg a konfekcióiparra korlátozódik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hajógyári-sziget ,vagy ahogy ma ismerik Fesztivál- sziget

A Hajógyári -sziget a Duna hordalékából jött létre, az 1651. és az 1654. folyamkilométer között. …

Leave a Reply