Észak-Amerika

Ázsia és Afrika után ez a harmadik legnagyobb kontinens. Magában foglalja Kanadát, az Amerikai Egyesült Államokat, Mexikót, Közép-Amerikát és az Antillák szigetvilágát. Ugyancsak itt van a világ legnagyobb szigete, Grönland, amely a hideg és gyéren lakott sarki övezetben fekszik. Grönland legnagyobb részét hatalmas vastagságú jég borítja, ez a világ második legnagyobb kiterjedésű jeges területe az Antarktisz után.
Észak-Amerika legnagyobb részén azonban enyhe az időjárás, kivéve Mexikónak azt a vidékét, amely benyúlik a trópusi övezetbe. Ugyancsak a trópusi övezetbe tartozik Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága Bahama szigetének kivételével. Ez a térség általában sokkal sűrűbben lakott, mint északi szomszédai.
Magas hegyláncok vonulnak Észak-Amerika nyugati partvidékén, közéjük tartozik például a Sziklás-hegység. A hegyek lenyúlnak egészen a mexikói Sierra Madre hegyvidékéhez, Dél-Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilágának ma is működő vulkánjaihoz. E hegyvonulatokat és a keleten lévő Appalache-hegységet egy hatalmas síkság, a préri választja el egymástól.
A távoli észak egész évben hideg, míg a trópusi délen mindig meleg van. A kettő között Észak-Amerika legnagyobb részén hideg tél, meleg vagy forró nyár és kellemes tavasz, ősz a jellemző. A csapadék mennyisége változó. A tengerpartokat követő hegyek és a trópusi Észak-Amerika túlnyomórészt bő csapadékot kap.
500 évvel ezelőtt Észak-Amerika lakossága néhány eszkimó vadászból és különböző amerikai indiáncsoportokból állt. 1492 után, amikor Kolumbusz Kristóf elérte Amerikát, az Újvilágot, a kontinenst az európaiak gyarmatosították.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hajógyári-sziget ,vagy ahogy ma ismerik Fesztivál- sziget

A Hajógyári -sziget a Duna hordalékából jött létre, az 1651. és az 1654. folyamkilométer között. …

Leave a Reply