Kezdőlap / Horvátország turisztikai látnivalók / Eszék és a Tenkes Kapitánya

Eszék és a Tenkes Kapitánya

Szlavónia legnagyobb városa a Dráva és a Száva folyó között helyezkedik el. Habár a turisták által még nem annyira felkapott település, mégis: ha máshonnan nem, hát a Tenkes Kapitánya című könyvből és az azonos című filmből ismerős lehet mindenki számára. Hangulatos, meghitt városka, melynek falait Hadrianus császár idején emelték. 1526-ban a törökök itt gyülekeztek és innen indultak Mohács ellen. 1664-ben Zrínyi Miklós felégette a város stratégiai szempontból nagy jelentőséggel bíró, 8 kilométer hosszú fahídját, hogy megakadályozza a törökök átkelését. A törökök kiűzése után a németek, később a horvátok népesítették be.
A 9 hónapig tartó szerb ostromok a várost sem kímélték az 1990-es évek elején: ennek nyomait több épület még magán viseli, keserű mementóként. Eszék várrendszerét Európa legjelentősebb műemlékei között tartják nyilván.
Többféle építészeti stílus keveredik itt: míg az óváros és az osztrák erőd barokk stílusú, az Európa Sugárút környéke szecessziós városnegyed.
Ha szeretjük a kávét, a meghitt szemlélődést, biztosan jól fogjuk magunkat érezni a számtalan kávézó valamelyikének teraszán ücsörögve. Amennyiben kulturális programokra vágyunk, felkereshetjük a helyi színházat, múzeumokat, illetve az állatkert és az élményfürdő is kitűnő kikapcsolódást nyújthat magányos utazóknak, családoknak egyaránt.
A Varju Lak Skanzen a 18. századi módosabb parasztok, gazdálkodók épületeit reprezentálja oly módon, hogy a házakat eredeti, korabeli bútorokkal rendezték be.
Tito Eszék környéki rezidenciája ma már emlékmúzeum.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lássuk a csodás Horvátországot!

Horvátország közép-európa egyik állama,Magyarország déli szomszédja.A két ország 800 éves közös történelemre tekint vissza,hiszen 1102 …

Hozzászólás