Étel allergia

Sok ember gondolja úgy, hogy valamilyen ételre allergiás, pedig az nem is olyan gyakori. A felnőttek 2%-a, a gyerekek 6%-a allergiás bizonyos ételekre, mint például: tojás, hal, rákfélék, olajos magvak, tehéntej, eper, málna, búza, szójabab. Sok ember intoleranciája (nem tudja elviselni) az ételeket, amihez az immunrendszernek semmi köze. Az ételallergia, étel-túlérzékenységet jelent, még az intolerancia viszont csak undorodik az ételtől, el kell tudni különíteni, mert az ételallergia akár halálhoz is vezethet. Könnyű összekeverni a kettőt, de megfelelő vizsgálatokkal lehetetlenség, és így meg lehet előzni, mielőtt probléma adódna. Ételallergia gyakran kialakul olyan személyeknél, akinek a családjában volt szénanáthás, asztmás, vagy ekcémás családtag. Gyermeknél, ha a szülő egyike allergiás 50% esélye van, hogy ő is az lesz, még ha mind a két szülő az már 70%. Ételallergia elég gyakran a csecsemőknél és a tipegő gyermekeknél alakul ki, de például ők a tej, szója, búza, tojás allergiájukat a növéssel el is hagyhatják. A laktóz intolerancia csecsemőkorban elég ritka, ha mégis előfordul diétás tápszert ír fel a gyermekorvos. Ha a gyermekeknél az allergia nagyon súlyos volt, valószínűleg felnőtt korában is megmarad, ha dióra, halra, rákra allergiás akkor is. Leggyakoribb tünetei: a száj elkezd zsibbadni, a bőr viszket, kiemelkedés nélküli piros foltok, az ajak, az arc, a nyelv, a torok, vagy bármely testrész felduzzadása. Továbbá ziháló légzés, orr nyálkahártya megduzzadása, de akár járhat hasi fájdalommal, hasmenéssel, émelygéssel, hányással, szédüléssel, ájulással is. Az analilaxia halálos is lehet, ha annak tüneteit érzékeli, rögtön orvoshoz kell fordulni. Ennek tünetei a torokduzzadás, az alacsony vérnyomás, és a gyors pulzus. Figyeljünk az egészségünkre. Jobb félni, mint megijedni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás