Kezdőlap / Állatok / Kutya / Samoyede az elegáns spicc

Samoyede az elegáns spicc

A samoyede a Szibériában élő szamojéd népcsoport szánhúzó kutyája volt. Az Ob és a Jenyiszej között húzta a szánokat évszázadokon keresztül, amíg egy angol sarkkutató, Robert Scott felfigyelt a fajtára, és magával vitte Angliába. Itt alakult ki ma is ismert változata, mely aztán már az egész világon elterjedt.
A samoyede megjelenése elegáns, a kiállítások kedvelt fajtája, de mindenek előtt elsősorban munkakutya.
A megjelenése energiát, kitartást, büszkeséget, magabiztosságot, ugyanakkor kedvességet sugároz. Különlegességes az úgynevezett “samoyed-mosoly”, ami a szem formájának, elhelyezkedésének és a szájszöglet enyhe íveltségének a kombinációja. A samoyede barátságos, nyitott, éber és élénk. Azonban vadászösztöne nagyon gyenge. Nem félénk vagy agresszív. Nem használható őrző-védő kutyaként.
Középtermetű, spicc fajtájú, feje keskeny, ék alakú. A füle felálló, A szeme sötétbarna. A nyaka erőteljes, közepes büszke tartású.Törzse erős, izmos. Végtagjai is erősek, egyenesek. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete dús, rugalmas, tömött sarki bunda. A samoyednek két rétegű bundája van az alsó rétege egy rövid, sűrű és puha aljszőrzet, és a felső valamint egy hosszabb, durvább, egyenes szálú fedőszőrzet. A váll és a nyak körül gallért formál a szőrzet. A fül belső felülete is szőrrel fedett. A farok dúsan szőrrel borított. A szukák szőrzete gyakran rövidebb és lágyabb tapintású mint a kanoké. A samoyede szőrzetnek sajátos ezüst fénye van.
Színe tiszta fehér, krém vagy fehér és kétszersült.
A kan: 57 cm, szuka : 53 cm marmagasságú. Súlya: 23-30 kg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mopsz

Rendkívül hosszú múltú, valószínű, hogy kínai eredetű, de vannak, akik azt állítják, hogy holland, vagy …

Hozzászólás