Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Étrend a szoptatás alatt

Étrend a szoptatás alatt

Az anyatej az újszülött természetes tápláléka. A kolosztrum (előtej) az a szinte áttetsző híg folyadék, melyet az anya szervezete közvetlenül a szülés után választ ki. Az előtej bőségesen tartalmaz az újszülött betegségekkel szemben ellenálló képességét növelő ellenanyagokat. Csak ezután kezd termelődni az érett, sűrű anyatej, amely akár fél éven át fedezheti a kisbaba teljes tápanyagszükségletét, és a későbbiekben is védi a fertőzésekkel szemben.
Az anyának a szoptatás alatt is tartania kell magát ahhoz a tápláló ételekben gazdag étrendhez, amit már a várandósság alatt megszokott, hogy a tejelválasztás zavartalan és kellően bőséges legyen. A hiányos táplálkozás rendszerint nem befolyásolja közvetlenül az anyatej összetételét, de csökkentheti a tejelválasztás mértékét,s ronthatja az anya egészségügyi állapotát. Ha az anya táplálékaiból a szervezete nem tud megfelelő összetételű anyatejet előállítani, akkor a tartalék tápanyagokat használja fel erre a célra.
A szoptató anyák étrendjét úgy kell összeállítani, hogy abban a szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból a lehető legtöbb legyen. Azoknak a nőknek, akik nem szoptatnak, naponta 700 mg kalciumra van szükségük. A szoptató anyának viszont naponta 1250 mg kalciumhoz kell hozzájutnia, hogy a baba csontozata és fogai egészségesen fejlődhessenek, s hogy saját kalciumszükségletét fedezze. Ehhez 1,2 liter tejet kell meginnia, vagy 20 dkg sajtot kell megennie. A sok gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, olajos halat, sovány húst, hüvelyest, diót, mogyorót és teljes kiőrlésű gabonafélét tartalmazó étrend minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és fehérjét biztosít.
A szoptató anya szervezete kezdetben nagyjából napi fél liter tejet termel, de később a napi mennyiség elérheti akár a 8 decilitert is. Ezért sok (napi 2-2,5 liter) folyadékra van szüksége; ennek fedezésére a víz, a tej, és a hígított gyümölcslevek a legjobbak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Totyogók ruhatára

Ahogy a baba növekszik, a ruhanemű vásárlásakor fő szempont, hogy kényelmes legyen, és ahogy a …

Hozzászólás