Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Fémek okozta bőrallergia

Fémek okozta bőrallergia

A nikkelérzékenység a kontakt bőrgyulladás talán leggyakoribb kiváltó oka, állítják egyes kutató orvosok. Az emberek azonban többnyire nem erre gondolnak, hanem azt hiszik, az aranyra érzékenyek.
A nikkel okozta bőrgyulladás tízszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és sokszor a fül kilyukasztásával kezdődik a baj. Érdekes módon a test más részein jelentkezik a bőrgyulladás, ha a fülbevaló viselője nikkeltartalmú fémmel érintkezik. A már sok éve viselt karkötők, nyakláncok és más ékszerek hirtelen irritáló tényezővé válnak.
Hogyan lehet kivédeni ezeket a kellemetlenségeket? A frissen kilyukasztott fülcimpába rozsdamentes acélból készült fülbevaló kerüljön mindaddig, amíg a lyuk környéke be nem gyógyul.
Az izzadság nagymértékben hozzájárul a nikkel okozta bőrgyulladás kialakulásához, mert a veríték kioldja a fémet. Éppen ezért nagy melegben ne hordjuk a fémet, vagy ha meg tudjuk oldani, csak hűvös helyen tartózkodjunk.
Az sem mindegy, milyen arany ékszert viselünk. Ha az ötvözet 24 karátosnál gyengébb, biztosan tartalmaz nikkelt is. Minél alacsonyabb a karátszám, annál több benne a nikkel.
Néhány bőrgyógyász arra a felismerésre jutott, hogy a nikkel okozta bőrgyulladás olyanokat is érint, akik nem hordanak nikkelből készült ékszereket. A tápanyagokat vizsgálva rájöttek, hogy a sárgabarack, a csokoládé, a kávé, a sör, a tea, a dió és néhány egyéb csonthéjas fogyasztása hasonló tüneteket okozhat. Ha valaki tehát túlérzékeny a nikkelre, jobban teszi, ha óvatos ezekkel az élelmiszerekkel.
A nikkel mellett a bőrök kikészítéséhez használt króm is okozhat allergiát, ezért fordulhat elő, hogy a bőrcipőktől kiütéses lehet a viselőjük lába. A bőrkesztyűkkel és egyéb bőrruházati termékekkel ugyanez lehet a probléma. Ha erre fény derül, mindenképpen óvakodjunk a viselésüktől.
Ha már kialakult a bőrgyulladás, kerülni kell a száraz levegőt, mert az ront az állapotunkon. Ilyen például a központi fűtésű lakás, ezért itt kiemelkedő fontosságú a megfelelő párásítás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás