Kezdőlap / Divat-szépség / Feng shui / Feng shui – Az öt elem

Feng shui – Az öt elem

A távol-keleti filozófia szerint a természeti jelenségeket az öt elem –a föld, a fa, a tűz, a fém és a víz – kölcsönhatásai szabályozzák. Fontos, hogy ezekre az elemekre ne úgy tekintsünk, mint ténylegesen létező anyagokra, hanem szimbolizált anyag alapvető tulajdonságait megragadó szimbólumokat és elvont erőket lássuk bennük. A jin-janghoz hasonlatosan az öt elem is összekapcsolódik az év- és napszakokkal, s így tovább finomítják a jin-jang elvét.
Természetesen a mi házunkra vagy kertünkre is hatással van az öt elem. Reggelente a ház magába szívja keleten a felfelé növő csit, a fa-energiát. A nap járásával párhuzamosan a déli oldal délben tárolja a tűz-csit. Amikor a nap nyugat felé tart, a ház délnyugati részébe áramlik a föld-energia. Napnyugtakor a nap fém-energiát áraszt a ház nyugati részére.
Éjszakára a ház északi részében a víz-energia áramlik.
Az öt elem, vagy öt energia, formákkal, színekkel és anyagokkal kapcsolódik egybe. Ily módon megjeleníthetjük kertünkben vagy a házban az öt elemet, vagy öt energiát, hatásukat erősíthetjük, vagy más elemek bevonásával gyengíthetjük.
Az öt elem kapcsolatát két energiafolyam jellemzi: a születés és a rombolás ciklusa.
Az öt elem a gyakorlatban:
Az öt elem tana egyike a feng shui mesterek legfontosabb eszközének. Az öt elem mindegyike egy meghatározott csi-energiát jelöl, amely egy meghatározott égtájjal kapcsolódik össze, viszont a nap mindenkori járásával áll összefüggésben.
A termékenység vagy születés ciklusában az elemek mindegyike egy másikból jön létre. Az öt elem vagy energia mindegyike az őt követő anyja, illetve az őt megelőző gyermeke. A termékenységi vagy születési ciklusban az energia- a csi- az óramutató járásával megegyezően, egyik elemtől a másikig mozog. Minden egyes elem segít az őt követő megteremtésében, aminek következtében ő maga gyengül. A víz így teremti meg a fát, s ad neki életet. A fa megteremti a tüzet, de a tűz kimeríti a fát. A tűz megteremti a földet, a föld a fémet. A fém életet ad a víznek, s ezzel bezárul a kör.
A rombolás vagy uralkodás ciklusában az energia a születés ciklusával szemben egyenes vonalúan halad a két hellyel odébb lévő elem felé. Ezt az utat akkor járja az energia, ha a következő elem legyengült.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehetsz gazdagabb? A feng shui segít

A pénzből sosem elég, ha van, ha nincs, mindig jól jönne belőle még több. Néhány …

Hozzászólás