Kezdőlap / Tudomány / A fertőzött ember gyógyultan is fertőz

A fertőzött ember gyógyultan is fertőz

A fertőzőképesség többnyire a betegség (a tünetek) teljes kifejlődésének szakában a legnagyobb. Általában ekkor található a legtöbb kórokozó a beteg szervezetében, ezért ürülésük is nagyobb mérvű. Egyes betegségek klinikai tünetei is elősegítik, hogy sok kórokozójusson a külvilágba (pl. dizentériában a gyakori székletürítés, szamárköhögés esetén az erős köhögés stb.).
A fertőző betegségek nem jelentkeznek mindig jellemző tünetekkel, hanem olykor atípusosan, abortív (nem jellemző, enyhe lefolyású) alakban zajlanak le. Az enyhe tünetek miatt a betegek esetleg lábon hordják betegségüket, folytatják mindennapi munkájukat, de közben kórokozókat üríthetnek. Ezért mint fertőzőforrások különösen veszélyesek lehetnek (pl. dizentéria, vörheny stb.).
Az is előfordulhat, hogy fertőzés kétségtelen bekövetkezése (ami adott esetekben laboratóriumi vizsgálatokkal igazolható) ellenére nem észlelhető klinikai tünet. Ez az ún. tünetmentes (inapparens) fertőzés. Néhány betegségben ez gyakoribb, mint a klinikai tünetekkel járó megbetegedés (pl. járványos gyermekbénulás, járványos agyhártyagyulladás). A tünetmentesen fertőzött egyének is fertőzőforrások lehetnek s mivel fertőző voltukról nem tudnak, járványügyi jelentőségük még nagyobb is lehet, mint a betegé.
A klinikai értelemben vett gyógyulás nem jelenti feltétlenül egyidejűleg a szervezet megszabadulását a kórokozóktól, hanem – néhány betegség esetén – a klinikailag gyógyult beteg még rövidebb-hosszabb ideig kórokozókat üríthet.
A kórokozó-hordozó ember:
Rekonvaleszcens kórokozó-hordozók azok az egyének, akik valamilyen fertőző betegségen átestek, abból klinikailag gyógyultak, de a klinikai gyógyulás után még kórokozókat ürítenek. Az ürítés időtartama betegségenként külőnbözhet. Például diftéria vagy dizentéria kiállása után általában néhány hétig, legfeljebb néhány hónapig tart, a hastífuszon átesett betegek kb. 2-3 %-ában azonban ez az állapot évekig, sőt egész életen át fennmaradhat. Az elhúzódó, tartós (pl. hastífusz esetén 1 évnél tovább tartó) kórokozó-hordozást krónikus kórokozó-gazdaságnak nevezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás