Kezdőlap / Tudomány / A járványfolyamat mozgatóerői

A járványfolyamat mozgatóerői

Fertőző betegségek létrejöttéhez három tényező szükséges: fertőzőforrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és fogékony emberi szervezet. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, fertőző betegség nem jöhet létre, illetve a járványfolyamat megszakad. Ezért e tényezőket a járványfolyamat „közvetlen ” mozgatóerőinek vagy elsődleges tényezőinek nevezzük.
Az elsődleges tényezőkre az ember természetes és mesterséges környezetéből számos körülmény hatást gyakorol, ezek az ún. természeti és társadalmi tényezők. A természeti és társadalmi tényezők az elsődleges tényezőkre kifejtett hatásuk által a járványfolyamat minőségi és mennyiségi változásait idézhetik elő. Önmagukban azonban, a három elsődleges tényez8 nélkül nem okozhatnak fertőző betegségeket vagy járványokat. Ezért a természeti és társadalmi tényezőket együttesen „másodlagos” tényezőknek vagy a járványfolyamat „közvetett” mozgatóerőnek nevezik.
Közvetlen mozgatóerők (elsődleges tényezők).
A fertőzés forrása:
A fertőzés forrása (rezervoárja) az az emberi vagy állati szervezet, amelyben a kórokozó természetes módon tartózkodik és szaporodik, és amelyből kijutva valamilyen úton más egyéneket fertőzhet.
Fertőzőforrás lehet: a beteg vagy kórokozó-hordozó ember vagy állat.
A beteg ember:
A lappangási szakban levő beteg már üríthet kórokozókat s így fertőzőforrás lehet. A kórokozók száma a lappangási idő előrehaladtával fokozatosan nő, ennek megfelelően a beteg fertőzőképessége is általában az időszak végén nagyobb (ezt az állapotot inkubációs kórokozó-hordozásnak is nevezik).

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás