Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Finnország építészeti csodái

Finnország építészeti csodái

Sok lenyűgöző építészeti alkotás díszíti Finnország egész területét, ezek közül sok Helsinki városában található. Carl Ludwig Engel (1778-1840), aki 1824-től a legfőbb finn építésügyi hatóság vezetője volt, jelentősen meghatározta a kora finn építészetét neoklasszicista építményeivel, ilyen például az egyetemi könyvtár vagy a helsinkii Dóm. Az 1959-ben székesegyházi rangra emelt, mára Helsinki bámulatos jelképévé vált egykori Miklós-templomot Engel 1826-ban kezdte építtetni. Úgy tűnhet kinézetileg, mintha két római templomot egymáshoz illesztettek volna. A monopterosszal ékesített központi kockát négy saroktorony határolja. A tágas és fényes belső térbe egy monumentális nyitott lépcső vezet.
Helsinki híres továbbá a Finlandia-palotáról. Az 1962 és 1971 között épült konferencia- és koncertcsarnok a nagy finn építész, Alvar Aalto egyik utolsó munkája. Az épület Aalto egyik alapeszménye szerint épült, mely az építészet emberséges funkcionalizmusának állított csodálatos emléket. Érdekessége, hogy teljes egészében carrarai márvány borítja az épületet.
Eltávolodva Helsinkiből érdemes megtekinteni az arra járóknak a Suomenlinna-erődöt, ami a finn erődépítészet reprezentáns alkotása. Ez az erőd több egymással összekötött szigeten fekszik Helsinki partjai előtt, gyakran hívják „Észak-Gibraltárjának” is. A világ kevés vízi erődjei közé tartozik, így 1991 óta a világörökség részét képezi. 1748-ban kezdték építeni svéd uralkodók, s mind a mai napig kitűnő állapotban maradt meg a várépítészet e kiemelkedő mesterműve.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bécs építészeti csodái

A Hanfelskaion álló 202 méter magas millenniumi torony Ausztria legmagasabb és Európa második legmagasabb irodaépülete. …

Hozzászólás