Formentara

A Baleári-szigetek egyik legkisebb lakott gyöngyszeme Formentara. A név latin jelentése gabona. A Spanyolországhoz tartozó szigetvilág egyik fontos szigetéhez Ibizához kb. 4 kilométerre fekszik. Megközelítése főként hajóval lehetséges fél óra hajókázással. Az itt élők spanyol és katalán nyelven beszélnek, de nyáron sokszor hallani angol, német, olasz szavakat. A sziget 19 kilométer hosszúságú 83,24 négyzetkilométer nagyságú közel 10.000 lakossal. Az itt lakók halászatból, növény termesztésből élnek valamint nyaranta az egyre élénkülő turizmusból.
Történelme a régmúlt időkbe nyúlik vissza. Ettől függetlenül kevés történelmi emlékműve van. Több nép hódította meg a szigetet. Már a rómaiak előtt is jártak a szigeten. Később gótok, bizánciak léptek a partjára, de arab fennhatóság alá is tartozott. Középkorban a Mallorcai királyság szerezte meg. Később pedig Spanyolországhoz csatolták.
Az utóbbi időkben felkapott üdülési célpont. Európa szerte híres csodálatos tengerpartjait fehér homok borítja. Az ember a karibi tengeren érzi magát. Vadregényes strandok lassan mélyülnek homokdűnékkel szegélyezve. A strandok kristálytiszta vízében tengeri halakat figyelhetünk meg akár búvárszemüveg nélkül is. Kellemes fürdőzés az egész családnak. A szigeten megengedett a naturista fürdőzés így nem kell csodálkozni ha mezítelen emberekkel találkozunk.
A sziget növényzete főképpen olyan típusú fenyők melyek ezt a mediterrán éghajlatot kedvelik valamint alacsony növésű cserjék, bokrok. A sziget nagy része védett nemzeti park.
A szigetet többféle képen is be lehet járni. A buszjáratok sűrűn indulnak a sziget több pontjára, de aki nem akar kötődni a menetrendhez, bérelhet kerékpárt vagy személygépkocsit, robogót és azzal fedezheti fel a sziget látnivalóit. A kerékpárral kalandozókat jó kerékpárutak segítik a felfedező túrákon. A vízi sportok kedvelőinek is sok lehetőséget nyújt a tengerpart.
A falvakban kicsiny családias szállodák várják a több napot eltölteni vágyókat. A szállást főszezonban mindenképpen előre kell foglalni. A szigeten a kempingezés tilos. A kicsiny vendéglőkben helyi specialitásokat fogyaszthatnak az ide betérők. A bárokban pedig hideg italokkal, üdítőkkel frissíthetik fel magukat.
A sziget közbiztonsága jó! Kevés bűncselekményt követnek el. Az ide látogatók biztonságba érezhetik értékeiket.
Az Ibizán nyaralók mindenképpen szánjanak egy napot a Földközi tenger karibi paradicsomára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izland a sarki fény árnyékában

Izland igen fiatal sziget, kialakulása kb. 56 millió évre tehető, de ma is formálódik, alakul. …

Hozzászólás