Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Főzés alapjai

Főzés alapjai

A főzéshez nem kell semmi, csak fantázia, és bátorság! Ha főzünk, a receptek általában közlik az hozzávalók mennyiségét is. Aki nem rendelkezik még konyha mérleggel, az is ki tudja adagolni a hozzávalókat egy evőkanál, vagy teás kanál segítségével. Sokszor gondot okoz az is, ha vendéget hívunk, vajon mekkora mennyiséget vegyünk a hozzávalókból. Ehhez nyújt segítséget ez az összeállítás.

Krumpliból egy normális étkű ember 2 közepes méretű krumplit eszik meg, ( közepes krumpi: kb. 9 cm hosszú, és úgy 5 cm átmérőjű)
Rizsből nyersen egy embernek kb. 8 dkg-t kell főzni, ami kb. 5 púpozott evőkanálnyi.
Húsból általában egy adag 12 –15 dkg.
Száraz tésztából egy adag kb. 8 dkg.

1 púpozott evőkanálnyi liszt, gríz, cukor, kb. 2 dkg-nak felel meg.
1 lapos evőkanálnyi só szintén kb. 2 dkg.

1 bögrényi nyers rizs köretként – megfőzve – három adagot tesz ki.

Ha húslevest főzünk, akkor célszerű tányérral kimérni a vizet, amiben megfőzzük a hozzávalókat. A fazékba egy tányérnyival többet tegyünk, mint ahány főre készítjük az ételt, mert kb. ennyi fog a főzési idő alatt elpárologni.
Ha azt szeretnénk, hogy a hús legyen ízletes, akkor a már gyöngyöző vízbe tegyük bele, ha azt szeretnénk, hogy inkább a leves legyen zamatosabb, akkor hideg vízbe tegyük a húst és úgy kezdjük el főzni a levest.

Célszerű a pirított hagymát nagyobb adagban elkészíteni, mint amennyit egyszerre felhasználunk, akár fagyasztóba téve eltehetjük adagokban, akár ha zsírral főzünk, a hűtőszekrény polcán is tárolhatjuk 2-3 napig. Folyamatosan használhatunk belőle levesalaphoz, pörköltfélékhez is.

Ugyanígy előre elkészíthetjük a petrezselymet összevágva, és a zellert is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás