Kezdőlap / Függőségek / FRPG függőség

FRPG függőség

A mai világban nem csak a kívülről érkező támadásokkal, de saját démonainkkal is meg kell küzdenünk. Az internet már magában veszélyes ebből a szempontból, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalt már ne is említsem, vagy mondjuk a World of Warcraftot.
Azonban van egy másik típusú függőség is, amelyről talán nem is gondolná az ember, hogy az, és mégis. Az FRPG szó a fórumos szerepjátékot jelenti, amelyből már Magyarországon is tucatszámot mérhetünk, ahogy azt az frpg.hu-n meg is lehet tekinteni. Mindenféle világra épülő játékot találhatunk a varázsvilágtól a Tolkieni Gyűrűk urát on-line “megtestesítő” helytől Anita Blake világáig, és természetesen a legújabb vámpírőrületnek helyet adó Vámpírnaplókra és Alkonyatra épülő világokon keresztül a való világig. Igen, van olyan fórumos szerepjáték oldal, ahol a felhasználó nem is egy különleges világba csöppen, marad közöttünk, itt, mégis játszik. S habár itt nem beszélhetünk havidíjakról a játéklehetőség vásárlását tekintve (kivétel ez alól a Nezabar, ahol különleges képességeket vásárolhatsz magadnak) azért nem kevésbé okozhat ez is függőséget.
Többről van itt szó, mint grafomániáról. Amikor az ember kitalál egy karaktert egy ilyen oldalon, elképzeli magában, választ hozzá play by-t, azaz egy személyt, ahogyan kinéz a szereplő (általában híres emberek az alanyok), majd megszemélyesíti azt, akkor könnyen a rabjává válhat a világnak. Írásban kommunikálnak a játékosok, egy történetet mesélve, amelyben a főszereplők azok, akik épp alakítják azt a szálat – tehát egy valótlan világra épülő, valóságban nem létező figurát hoznak létre, aki jobb esetben egy valósághű személyhez köthető kinézetileg – az egész kitaláció, és az álmoknál nincs nagyszerűbb drog.
Az lehetsz, aki akarsz, azt tehetsz, amit akarsz (bizonyos szabályok között, melyek a való világ szabályaitól javában eltérnek), vagyis megformálhatod a tökéletes személyt, aki lenni szeretnél például. Népszerű lehetsz, lehetnek barátaid, párkapcsolatod, mindent megtehetsz gyakorlati következmények nélkül – nem csoda, hogy a mai tizenévesek egyre többen választják ezt a fajta létmódot. A végén már ki sem mozdulnak a lakásból, a gép elől, elhanyagolják a tanulmányaikat, a barátaikat, a családjukat, csak a kitalált világ érdekli őket, és hogy ott mi történik. Teljesen elrugaszkodnak a valóságtól, a földtől, és elvesztik a való világgal a kapcsolatot nagyon sok esetben.
Nem szabad tehát alábecsülni a függőség ezen formáját, és időben észre kell venni, különben a személy teljesen elszigetelődik. A megoldást a családi programok jelenthetik, a barátok odafigyelése, és a géptől való minél hosszabb idejű távol tartás, persze ésszel, hiszen ez is lehet betegség.
Időben fel kell ébredni az álomvilágból, és a netes lehetőségek helyett a valóságban megélni a vágyainkat!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás