Kezdőlap / Állatok / Lovak / Furioso-North Star, avagy mezőhegyesi félvér

Furioso-North Star, avagy mezőhegyesi félvér

A fajta első megnevezése a mezőhegyesi félvér volt, mely tenyésztésének helyszínéről, Mezőhegyesről kapta nevét. Kezdeti tenyésztése nagyon sok hasonlóságot mutat egy másik ismert lófajtánkkal, a Nóniusszal. A hasonlóság vérvonalak keresztezésében, a továbbtenyészteni kívánt egyedek kiválasztásában nyilvánult meg. Ennek oka az volt, hogy mindkét fajta tenyésztését ugyanaz a szakembergárda felügyelte.
Az önálló fajta kialakulásának kezdete 1841-ben volt, mikor két angol telivér ménnel, Furioso Seniorral és North Star Seniorral kezdték el fedeztetni a mezőhegyesi félvér kancaállományt. A fajta második neve tehát e két ménnek köszönhető. Mindkét telivér átütően örökítette intelligenciáját, kitűnő mozgását, nemes megjelenését utódaira. Néhány évvel később kialakultak a fajta különböző vonalai, melyek a következők voltak: Furioso „A”, Furioso „B”, North Star „A” és North Star „B”. Ezeket a vérvonalakat időről időre új angol telivér ménekkel frissítették.
A két világháború megviselte a fajtát, mint ahogy sok egyéb magyar fajtát is szerencsétlenül érintett. A Furioso-North Star szinte teljesen eltűnt, vagy más országokba került, a háborúk végeztével csak kis egyedszámú állományt sikerült visszahozni az országba. Ekkor kezdetét vette a fajta regenerálása, mely sikeres volt. A hagyományos hasznosítási célok mellett, új irányelveket tűztek ki, megkezdődött a sport célra alkalmas egyedek tenyésztése.
A Furioso-North Star marmagassága 160-170 cm-ig terjed, leginkább pej színűek, de előfordul a fekete és a sárga is. Törzse izmos, teste zömök, háta egyenes, a fara jól izmolt. Feje nemes, nyaka középhosszú, lábai erősek, főként a hátulsó lábak. Élénk természet és kiegyensúlyozott, emberbarát karakter jellemzi. Nagy szervezeti szilárdságú, sokoldalúan hasznosított. A lovastornában, díjugratásban, fogathajtásban is találkozhatunk velük, de még terápiás lónak is alkalmasak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi …

Hozzászólás