Gánt és Csákvár

Gánt
A Vértest kettéosztó, északkelet-délnyugati irányú, hosszanti árkos süllyedékben 1926-tól a magyarországi bauxitbányászat egyik központja alakult ki. Jellemző adat, hogy a gánti bánya 1938-ban a világ bauxittermelésének 1/5-ét adta. A ma már elhagyott bánya ad keretet a Balár Jenő bauxitbányászati Múzeumnak.szomszédos Bauxit Földtani Parkban – Európa első külszíni fejtésén — a földtörténeti folyamatok, változások, az ásványok kialakulása tanulmányozhatók. A vendégfogadás feltételeihez, a környék romérzeti értékeinek megismeréséhez a turistaházban működő erdei iskolával és lovardával járulnak hozzá a gántiak.
Csákvár
A Vértes délkeleti peremén, a Zámolyi-medence által határolt völgynyílásban egykor a Dunántúl fazekasságának központja volt Csákvár. A Vértes Helytör-téneti Múzeumban (Kossuth u. 2.) a céhes emlékek, köztük a fazekasság jellegzetes csíkos és zöld darabjai, a híres-neves csalikancsó is újabb kori kiállítási tárgyakká váltak. Csákvár római kori elődje, Floriana ásatásai során fellelt síremlékek, apró üvegek és tárgyak adják társaságukat. Csákvár központjában hatalmas park övezi a lenyűgöző méretű volt Esterházy-kastélyt (1781). Gazdagon tagolt homlokzata, díszudvara impozáns keretet ad mai, egészségügyi funkciójának.
Különleges értéke a 2,5 km területű park, amelyet az angolparkok mintája szerint alakítottak ki. Csaknem 40 m magas, másfél évszázados mamutfenyőjét vérbükk-, törökmogyoró- és ezüsthárs-állomány veszi körül. A parkban az egykori kerti építmények, díszítőelemek közül már helyreállították a Szentháromság-oszlopot, a napórát, a Grottát (mesterségesen kialakított barlangot) és kissé távolabb, az erdőben a Vadászkápolnát. A Csákvár-Gánt közötti területen indul a Vértes természeti jellegzetességeit szemléletesen bemutató, Haraszthegyi botanikai és geológiai tanösvény. A közeli, Guba-hegyi Báracházi-barlangban a szép mészkőcsipkézetes boltozat alól 10-12 millió éves állatcsontok, a felsőbb rétegekből 50 ezer éves emberi maradványok kerültek elő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás