Velencei-tó

A tó területe 24,9 négyzetkilométer, hossza 10,8 km, átlagos szélessége 2,3 km, átlagos mélysége 1,45 m, partvonalának hossza 28,5 km. A víz és az iszap ásványi anyagokban gazdag, oldott sótartalma révén gyógyító hatású. Évi 2050 napfényes órájának köszönheti a„napférny tava” elnevezést. A partokat kellemes, pezsgő életű strandok kísérik. A sekély 26 Celsius fokra is felmelegedő víz a gyermekek számára is biztonságos. Különleges természeti értéket képviselnek az úszólápok, amelyek több ezer növény- és állatfaj élőhelyei.
A tófelszín több mint felét nádas borítja, ez a helyismerettel nem rendelkező csónakázókat olykor elbizonytalanítja. A Velencei-tavi térségnek védett botanikai értékei a kosborfélék, a fátyolos nőszirom, a szártalan csüdfű. Jelentős „zöldfolyosó-rendszerek” maradtak fenn. Ilyen a Váli-völgy a Szent László -patak völgyével, valamint a Vértes hegységet és a Velencei-tó területét összekötő Császár-víz vonala.
A Velencei-hegység jelzett turistaútjain barangolva jól megfigyelhetők a különleges gránitképződmények, sziklacsoportok, tömbök. A hegység legmagasabb pontja a 352 m magas Meleg-hegy. Az Angelika-, a Lajos-, a Pázmándi-, a Hurkavölgyi-forrás, a Barlang-kút és a 16 méter hosszú Pákozdvári barlang a túrázók körében ismert som és a közönséges mogyoró, a löszös foltokon az árvalányhaj tenyészik.
Lovasberényben az azonos nevű erdő a Velencei-hegység kitűnő vadászterülete lehetett már a XIX. sz.-ban, amikor a gróf Cziráky család kastélyt építtetett itt. Akkor már állt a reformátusok temploma (1786). Hild Józsefnek utóbb a római katolikus templom megterveztetésével adott munkát a földesúr.
NADAPON az ország legkevésbé mozgó pontját, a szintjéhez viszonyítják, és a magasságméréseket mind ehhez az alapponthoz képest határozzák meg. Az alappontot 1888 óta obeliszk jelöli. Korábbi, nevezetes dátuma a falu történetének 1800, amikor templomában Mihály névre kereszteltek egy kisfiút: Vörösmartyt, a Szózat majdani költőjét. A napjainkban egyre népszerűbb falu üdülővendégeket fogad. Szőlőskertjei minőségi, táj jellegű bort adnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply