Szigliget

A történelmi patinájú várrom alján kialakult község a Balaton-környék egyik gyakran látogatott kiránduló- és üdülőhelye, Badacsony követlen közelében. A Tapolcai-medence vulkanikus hegyei környezik, s magának Szigligetnek hegyei is- amelyek, mint a neve is mutatja, egykor szigetként álltak ki a Balaton medréből- vulkanikus erők hozták létre.
Egyike a Balaton- vidék legfestőibb, legszebb pontjainak.

A Várhegy délnyugati oldalán települt községben a XIX. század elején épült és a múlt században átalakított, 15 hektáros,természetvédelem alatt álló parkkal övezett.. .A park szép botanikai gyűjtemény; több mint 500- féle cserje, díszfa pompázik benne ( kb. 120-féle fenyő a fő ékessége), fejlesztése napjainkban is folytatódik. A parkot legkülönfélébb szobrok díszítik.
A várrom felé vezető úton elhaladunk az egykori Tóti-Lengyel -kúria mellett; a vastag falú öreg barokk ház kapuját régi családi címer díszíti, amely a várból került ide (XVII. század)
Szépen helyreállított kúria.
Szigliget-várát, amelynek a kúp alakú Várhegy tetején ma már csak festői fekvésű romjai láthatók, 1260–1262 között építtette a pannonhalmi apát.
A török hódítók elleni harc idején a legendás hírű Magyar Bálint parancsolt benne egy ideig. A Rákóczi vezette szabadságharc leverése után a császári hadvezetés leromboltatta a várat.
A török időkben egyike volt a legfontosabb észak-balatoni végváraknak.
A várrom észak-déli irányban húzódik, legépebb állapotban a keleti oldalon a rondella maradt meg. Innen vezet fel az út a Fellegvárba.
Gyönyörű kilátás tárul elénk a várrom fokairól mind északi és keleti irányban, a Tapolcai-medence vulkanikus hegyei irányában, mind délre, a Balaton víztükre felé.
Hajdani időkre emlékeztetnek a Balaton partja közelében, a hajóállomásról keletre, mintegy húszpercnyire álló egykori Avasi-templom maradványai is. XIII. század első felében épült egyhajós, román stílusú templom falaiból alig maradt valami, a nyugati homlokzat előtti faragott sisakos torony azonban majdnem telje épségében áll.
A régi paraszti építkezés kedvelői sok szép öreg falusi házat láthatnak a Szigliget közelében
A környék egyike a Balaton-vidék elsőrangú kirándulóvidékeinek. Egész sereg jelzett turistaút indul ki a hajóállomásról, illetve a községből. A kikötőből piros jelzésen közelíthetjük meg a Majális-erdőt és tovább az Óvár-hegy kúpját.
Tetején kisebb középkori erőd alapfalai láthatók. A Várhegy alól induló piros jelzésen kétórás gyaloglással érjük el a Tapolcai-medence közepén emelkedő Szent-György-hegyet. A szigligeti hajókikötőtől induló zöld jelzés az avasi- templomtorony és a Szigligeti-malom érintésével a Badacsony hegyre, Rodostó-turistaházhoz vezet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás