Göd

Dunakeszi után a 2. sz. úton Gödre érkezünk. A főváros közelségének köszönhetően ez a település is dinamikusan fejlődik. Nemcsak gépkocsival vagy busszal, hanem vonattal is gyorsan elérhető.
Göd jellegzetes üdülőarculatú település, a magas házak már nem erőltettek rá – Dunakeszihez hasonlatos – városias köntöst. A korábban Alsó- és Felsőgöd néven említett településrészek középvonalától keletre fúrt bővizű termálkút ma is ellátja a strandot. A fürdő az elkövetkező években országos hírűvé válhat.
A Vác és Dunakeszi közötti táj 1255 óta őrzi a Göd nevet. A település területén 3000-4000 éves leletek kerültek elő, a Várdomb avar kori és honfoglalás kori leletei szintén a terület folyamatos használatára utalnak.
Kiterjedt Árpád-kori lakóhely nyomát is fellelhetjük. Az egykori földvárat ma országzászló és kopjafa jelöli. A falu a török hódoltság végén pusztult el. Az új Váccal összekötő út és az akkor Csomád felé vezető út kereszteződése környékén épült. Itt volt a Grassalkovich, majd a Nemeskéri Kis birtok központja is. Nemeskéri Kis Miklós 1867-ben vett birtokot a területen. A tulajdonos neve Kossuth mozgalmától elválaszthatatlan.
A helység ma a korábbi Alsógödöt: és Felsőgödöt is magába foglalja A múlt század végén és századunk elején főleg nyaralókat építettek a területén. Arany János, Bernáth Aurél, Latabár Kálmán, szívesen pihent itt
A századfordulón egy ideig Sződhöz tartozott a település.
A Grassalkovich időkből származik a gödi major istállóépülete, ahol a híres magyar versenylovat, Kincsemet tartották 1876-80 között. Az istállót a ló tenyésztője, Blaskovits Ernő bérelte
Természetvédelmi terület a gödi láprét, a Göd-felsői kékperjés láprét és a Gödi-sziget.
A Duna partja fürdésre, vizisportokra, horgászásra alkalmas. A környékbeliek és a fővárosiak kedvet nyári tartózkodási helye a község külterületén fekvő, termálstrandja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás