Kezdőlap / Gombás betegségek / Gombás betegségek

Gombás betegségek

Az emberek évezredek óta alkalmaznak különféle gombákat az élelmiszerek előállítása során. Gondoljunk például a kenyér készítésére, amikor is élesztőgombát használnak. Ez tudvalevő, hogy hasznos az emberi szervezet számára, ám ezen kívül nagyon sok olyan gombafajta van, amelyek kártékonyak az emberi testre. Az ember testén belül is megtalálható az élesztőgomba a bélflórában. Amennyiben a szervezetbe olyan gombafajta kerül be, ami a testben egyébként nem található meg, akkor alakul ki a gombás fertőzés. A nyálkahártyán keresztül kerül be leginkább a szervezetbe, és ott megtapadva indul szaporodásnak, miután az immunrendszer nem tudta legyőzni az idegen sejteket. Legismertebb fajtája a candida. Ezen káros gombák felelősek az immunrendszer legyengüléséért, mivel a szervezet számára káros méreganyagokat termelnek.
A különböző betegségekre szedett antibiotikumok, a fogamzásgátló tabletták legyengíthetik az immunrendszert, ezáltal szabad utat adnak a gombás fertőzés elindulásának. A nem megfelelő táplálékbevitel miatt a szervezet sav- bázis szerkezete megbomlik, amihez még hozzáadódik a stressz, valamint az élelmiszerek rossz minősége segítik a gombák kialakulását és további terjedését.

Gombás megbetegedések kialakulhatnak:
Emésztőrendszerben: ahol tipikus tünete a fogínygyulladás, szájpenész, epehólyag gyulladás, hasmenés.
Légutakban: egyre sűrűbben előforduló légúti megbetegedések, asztma kialakulása.
Bőrön: viszkető bőrgyulladások, ez főleg a hajlatokra jellemző, lábujjak közötti bőrkirepedezés, ekcéma.
Nemi szerveken: petefészekgyulladás, hüvelygyulladás.
A gombás megbetegedések megelőzésére a következők a teendők:

  • az immunrendszer állandó maximális működésen tartása, melyet elérhetünk különböző féle gyümölcsökkel,
  • a bélben található, a helyes bélműködésért felelős gombák pótlásával, melyet egyes kefírekkel lehet elérni,
  • nem utolsó sorban rendkívül fontos a szervezet salakanyagoktól való megtisztítása, melyre több variáció is alkalmazható, ezek közül érdemes megemlíteni a léböjtkúrát.

Ezen gyógymódok mellé persze ajánlott felvenni az orvossal a kapcsolatot, mivel egy esetlegesen rosszul felmért tünet félrekezelésével többet árthatunk szervezetünknek, mint azt szerettük volna.
Tudósok több esetben is kimutatták, hogy a cukorbetegségben szenvedők nagyobb arányban válhatnak gombás fertőzések áldozatává, mivel a vérben felhalmozódott cukor rendkívül jó hatással van a gombák elszaporodására.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply