Kezdőlap / Állatok / Grizzly

Grizzly

A grizzlymedve vagy grizzly a barna medve második legnagyobb termetű, Észak-Amerikában honos alfaja. Szürkemedvének is nevezzük.

A grizzly medve élőhelye:

A grizzly valamikor Észak-Amerika egész nyugati részén honos volt, és még a Nagy Prérit is bebarangolták. Számuk fokozatosan csökkent, és ma már csupán mintegy 1000 grizzly maradt az amerikai kontinensen, ahol törvényileg védetté nyilvánították őket. 1975-ben felvették a veszélyeztetett állatfajok vörös listájára. Ma már szinte csak Alaszka Yukon tartományában és a Sziklás-hegység nemzeti parkjaiban (Yellowstone Nemzeti Park az Egyesült Államokban, Sziklás Hegység Park Kanadában) vannak olyan, kiterjedt területek, ahol nagyobb számban és szinte háborítatlanul él.

A grizzly medve megjelenése:
A grizzlyk jellegzetesen barnák, de előfordul, hogy a szőrszálaik vége fehér vagy halvány, hisz ezáltal kapták nevüket. Rövid feje, domború orrcsontjai, széles és lapos homloka, rövid fülkagylói és rövid farka megkülönbözteti az európai medvéktől. Görbült, hegyük felé keskenyedő karmai akár a 13 cm-t is elérhetik. Hatalmas teste roppant erős. Megöli a nála 100–150 kilóval nagyobb bölényt. Méretük ellenére a grizzly medvék gyorsak, és a mérések szerint 30 mérföldet (48 kilométer) is képesek megtenni óránként.

A grizzly medvék természete:
Az emberre nézve veszélyesek lehetnek, különösen, ha meglepik őket, vagy ha egy anya és bocsa közé merészkednek. Általában magányos állatok – kivéve a nőstényeket és a bocsokat- Vermet ásnak a téli álomhoz. A nőstény medvék a téli pihenő során hozzák napvilágra utódaikat.

A grizzly medvék tápláléka:
A grizzlyk a tápláléklánc csúcsán álló ragadozók, de táplálékuk gyakran dióból, bogyókból, gyümölcsökből, levelekből és gyökerekből áll. Más állatokat is megesznek, a rágcsálóktól a jávorszarvasokig. Naponta akár 15 kilónyi élelmet is elfogyaszt, és ebből ősz végére jelentős zsírpárnát halmoz fel a téli pihenőre.

Besorolása: emlős
Táplálkozása: vegyes
Átlagos élettartama a vadonban: 25 év
Mérete: 1,5- 2,5 méter
Súlya: 363 kg
Védettségi státusz: védett

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás