Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Gulyás vagy pörkölt?

Gulyás vagy pörkölt?

A gulyásleves és a pörkölt a legismertebb magyar ételeink közé tartozik A pörkölt leve rövid míg a gulyásé mivel a leveles félékhez tartozik hosszú a leve csak ebben különböznek egymástól, az elkészítési módjuk hasonló, mondhatjuk úgyis, hogy édestestvérek.
Akár pörköltet akár gulyást készítünk az első lépések azonosak. Mindegyiknél apró kockára, falatokra vágjuk a húst és a felvágott húst paprikás, vöröshagymás zsíron pirítjuk, vagyis pörköljük, amíg zsírjára ki nem sül. Amikor zsírjára sült, kis vízzel, borral vagy húslevessel felöntjük majd födő alatt tovább pároljuk. Ekkor történik meg az „elválás”, míg a pörkölt levét csak módjával szükség szerint, kis mértékben szaporítjuk, addig a gulyást bőven feleresztjük lével.
A gulyásleves marhahúsból készül, tehát amikor gulyásról beszélünk akkor az alatt a marhagulyást értjük. Amennyiben más húsból készítjük el azt külön hangsúlyozzuk ki.
A jó gulyáshoz a marhának többféle része szükséges. A vesepecsenye széle, amit népiesen pacsninak neveznek és- vagy lábszár. Ezenkívül kell még egy kis belsőség szíve, mája valamit ne feledjük ki pofahús bőrkés mócsingos részeit se, mert ezek nélkül vizenyős löttyöt kapunk leves helyet. A gulyás készítésekor a hagymát nem kell eltúloznunk, nem kell sokat beletenni, mint ahogy azt sokan tévesen hiszik. A gulyás ízét, sűrűségét ne a hagyma adja meg, hanem a megfelelően összeválogatott húsfélék és az édesnemes paprika. Ha sok a hagyma a gulyásba édessé és kellemetlen szagúvá teheti az ételt. Egy-másfél kiló húshoz elegendő egy kis fej vöröshagyma, amit szintén apró darabokra vágunk. Forraljunk fel egy kanálnyi zsírt, még jobb ízű levest kapunk, ha egy kis darab füstölt szalonnát olvasztunk meg. A megolvasztott forró zsírba dobjuk bele a hagymát, pirítsuk meg szép sárgára és hintsük meg egy kanál édesnemes paprikával. Ha a paprikával is felforrt, tegyük bele a feldarabolt húst, pörköljük meg egy kicsit, és aki szereti vagy fokozni akarja az ízkavalkádot öntsön rá egy pohár fehérbort. Sózzuk meg, és tegyünk rá födőt, hadd párolódjon, puhuljon.
Ezalatt egy másik fazékba, főzzünk kb. 1 kiló negyedekre vágott krumplit, ha már majdnem megfőtt tegyük a lábosba a hús közé. Kicsit még együtt főzzük a krumplit és a húst, ha mindkettő elég puha, megkóstoljuk, hogy kell-e még bele só vagy paprika és már tálalhatjuk is.
A pörköltet húsos tálon, a gulyáslevest leveses tálba adjuk az asztalra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás