Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Gyógyszerallergia

Gyógyszerallergia

A gyógyszerallergia egy nemkívánatos immunválasz,a gyógyszer valamelyik összetevőjével szemben fellépő túlérzékenység, amely felelős kb. a gyógyszermellékhatások egytizedéért. Enyhe fokú reakciója például a bőrfelületen jelentkező kiütések,de egészen súlyos formát is ölthet, amely létfontosságú funkciókat érint. Az allergiás immunválasz kiterjedhet különböző szervrendszerekre , de a leggyakoribbak a bőrtünetek .Nagyon fontos,hogy a tüneteket idejében felismerjük, mert akár életveszélyessé is fajulhatnak.

Az allergiás reakció általában a második vagy további bevételek, és nem az elő bevétel alkalmával alakul ki. Ha a tünetek mégis az első alkalommal adódnának, az arra utal, hogy már régebben is találkoztunk az allergiát kiváltó komponenssel, csak nem tudtunk róla.

A kellemetlen mellékhatások nem mind allergiás reakciók: az allergia számlájára az összes nemkívánatos gyógyszerhatás kevesebb mint 10%-a írható. Azok a mellékhatások sokkal gyakoribbak, amelyeket gyógyszerkölcsönhatások, a hatóanyag lebontásának korlátozott volta , vagy túladagolás okoz, vagy a közvetlen irritációnak tulajdonítható tünetek, mint a hasmenés,hányinger, vagy hányás. Nagyon fontos, hogy az orvosunknak ne allergiaként számoljunk be a nem-allergiás gyógyszerreakcióról, mert ezzel félrevezethetjük. Ahelyett,hogy megpróbálnánk kitalálni,mi is történt pontosan,egyszerűen írjuk le a körülményeket és a tapasztalt tüneteket.

Az allergiás reakciót a gyógyszer valamely olyan összetevője vagy annak származéka váltja ki, melyet kémiai “behatolónak”, antigénnek tekint az immunrendszerünk. eEz ellen az antigén ellen a szervezet az allergiára jellemző ún. “E” izotípusú ellenanyagot termel az első találkozást követően. A gyógyszerrel való többi találkozások alkalmával a gyógyszerantigénre specifikus IgE ellenanyagok az allergiás reakcióban közreműködő sejtekhez kötődve gyulladásos mediátorok felszabadulását idézik elő. Legfontosabb ezek közül a hisztamin. A tünetek létrejöttéért a mediátorok különböző sejtekre, szövetekre, szervekre gyakorolt hatása okolható.

A következő típusú gyógyszerek váltanak ki gyógyszerallergiát a leggyakrabban:

  • Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők
  • Antibiotikumok
  • Antiepileptikumok (epilepsziás görcsroham-gátlók)

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, amihez hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin, jód

A gyógyszerek közül azok hajlamosak inkább allergiát kiváltani, amelyek a szervezet saját fehérjéivel testidegen komplexeket hoznak létre, vagy amelyek önmagukban is elég nagyok ahhoz, hogy az immunrendszert aktiválják (pl. inzulin).

A gyógyszerallergia tünetei:

  • – kanyarószerű kiütések
  • csalánkiütés,
  • arc és a nyelv duzzanata
  • fokozott fényérzékenység: a kiütések napfény hatására jelennek meg, a napnak kitett bőr viszket és hámlik
  • láz, izom- és ízületi fájdalmak,
  • a nyirokcsomó-duzzanat
  • vesegyulladás

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás