Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gyomorégés (reflux)

Gyomorégés (reflux)

A gyomorégéstől sokaknak a csípős paprika jut eszébe.
A valóság azonban az, hogy nem annyira az erősen fűszeres ételek, mint inkább a zsíros és savas élelmiszerek (pl. paradicsom) a tettesek.
Tehát ha szeretnénk elkerülni e kellemetlen érzést, akkor jobban járunk, ha például pizzáról mondunk le.
S miközben tartózkodunk bizonyos ennivalóktól, érdemes a helyüket az étrendben olyanokkal pótolni, amelyek nem lobbantják lángra a belsőnkben azt a bizonyos tüzet.
Az ételt vagy italt a szájüregből az izmos garatfal összehúzódásai továbbítják a nyelőcsőbe. Ez olyan, akár egy hosszú csúszda, az alján csapóajtóval.
Amikor a táplálék leér, az átjáró -valójában egy izomgyűrű-kinyílik, beengedve a táplálékot a gyomorba, majd gyorsan ismét becsukódik.
Egyes ételek és italok esetében a nyelőcsővel való közvetlen érintkezés vált ki égő érzést, de általánosabban, hogy valami miatt az izomgyűrű nem zár rendesen, vagy hosszabb időre elernyed. Ilyenkor a gyomortartalom és a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe, károsítva annak érzékeny nyálkahártyáját. Amikor egészen a garatig visszaáramlik (reflux), köhögést, savas „gyomorízt” és kellemetlen leheletet eredményez. Akár torokfájást, sőt légúti tüneteket is okozhat.
A probléma fokozódását azok az ételek idézhetik elő, amelyek hatására több gyomorsav termelődik.
Azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyek gyomorégést váltanak ki, egyénenként
nagymértékben eltérhet. Ezeknek azonosítása érdekében az orvos általában azt javasolja, hogy egy-két hétre iktassuk ki az étrendünkből a gyanúba foghatókat, egyszerre mindig egyet.
Orvosunktól, belgyógyásztól vagy diabetikustól kérjünk erre vonatkozóan részletes útmutatást.
A krónikus gyomorégés, tudományos nevén gasztroözofageális reflux (GOR, elterjedtebb angol kifejezéssel: GERD) súlyos probléma.
Amellett, hogy fájdalmas, a gyakori savvisszaáramlás roncsolja a nyelőcső érzékeny belső felületét, hegszövetet képezhet rajta, ritka esetben pedig olyan sejtkárosodást okozhat, amelyek nyelőcsőrákhoz vezetnek.
Szerencsére a helyesen megválasztott, jótékony hatású táplálékokkal nemcsak az időnkénti, hanem az ilyen, naponta jelentkező gyomorégést is csillapíthatjuk.

Mi okoz gyomorégést?

  • A zsíros ételek.
  • A sós ételek.
  • A savanyú ételek.
  • Az alkohol.
  • Ha túl gyorsan eszünk.
  • Ha túl sokat eszünk.

És hogyan előzhető meg? Mi sem egyszerűbb: ha egészséges ételeket, egészséges adagokban és egészséges tempóban fogyasztunk el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply