Győr

A romantika és a klasszicizmus jegyeit viselő házak kísérnek a Győri Nemzeti Színház épületéhez, ahol a prózai és az operatagozat, s a Győri Balett tartja előadásait. 1979-ben egy végzős balettosztály Győrött kezdte művészi pályáját, és előbb Markó Iván, majd Kiss János vezetésével új alapokra helyezte a kortárs tánckultúrát.
A város észak-déli irányú tengelyének, a sétálóutcává varázsolt Baross utcának, valamint a XIX. században kialakult Budapest-Bécs útvonalnak a találkozásánál a történelmi belvárosba érünk. Ennek meghatározó pontja a városháza (Városház tér 1.). Bisinger József üvegesmester városra hagyott örökségéből szinte máról holnapra (1896-1898) épült fel. Kaptassunk fel a Káptalandombra, a bazilikához! A hajók félköríves apszisai a romantikát, a déli hajó és a hozzá simuló Héderváry-kápolna – csúcsíves ablakai a gótikát, a homlokzat a klasszicizmust idézi. A főhajóban Anton Maulbertsch mozgalmas freskóival ékes mennyezet borul Hefele Menyhért barokk oltárai fülé. A bazilika Héderváry- vagy Szent László-kápolnájában őrzik a magyar ötvösművészet Iegértékesebb darabjaként számon tartott Szent László-hermát. A rekeszzománcos mellrész reneszánsz elem, felette a valós portré képzetét keltő gótikus királyfejet barokk korona keretezi. A herma I. László királyunk szentté avatására készült a nagyváradi székesegyház számára, és a török eltil menekítve került 1606-ban Győrbe.
Régi idők tanúja a szemközti Püspökvár: sgraffitóval díszített lakótornyához (1250) karcsú, XV. sz.-i kápolna illeszkedik. Az Apor Vilmos téren, a közelmúltban feltárt egyhajós Szent Lázár-plébánia-templom alapfalai mellett gótikát utánzó homlokzattal modern szállodát építettek, előtte Lucifert taszítja a mélybe Szent Mihály szoboralakja. Középkori alapokon álló házban kapott helyet a Borsos Miklós (1906-1990) életművét reprezentáló emlékkiállítás. Szülei az első világháború éveiben a városban lelvén menedéket, a szobrászművész győri kötődése egész életében megmaradt. Kis utca vezet a régi papnevelde épületéhez (Káptalandomb 26.). Felújításakor nemcsak XVIII. sz.-i formáját hozták vissza, megteremtették új funkcióját is: egyházművészeti gyűjteménynek ad otthont.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás